Borgmester vil have lempet mine-krav

Borgmester i Kommune Kujalleq, Kiista P. Isaksen, opfordrer det kommende Inatsisartut og Naalakkersuisut til at lempe for kravene til udvinding af mineraler i Sydgrønland.
Kiista P. Isaksen
Foto © : Kommune Kujalleq
Skrevet af Thora H. Nielsen
09. april 2018 16:27

-Vi bør være mere professionelle og troværdige overfor mineindustrien uden at opstille en kolos af en administration, skriver Siumut-borgmesteren i en pressemeddelelse.

Hun er også af den holdning, at det her og nu bør indrømmes, at det hidtidige anvendte praksis med krav om opførsel af kemiske anlæg ikke nødvendigvis er hensigtsmæssigt. Hun savner en realistisk og målrettet indsats, så Sydgrønland kan komme videre i erhvervsudviklingen.

LÆS OGSÅ Wæver ønsker udvikling i forhandlingerne med Tanbreez

Hendes partifælle og forgænger, Jørgen Wæver Johansen, var også en af dem, der gerne så en erhvervsudvikling på det område:

-Vi skulle jo nødig gå hen og blive et levende naturhistorisk museum.

Sagde han den 26.november 2015. Dog lagde han vægt på, at det i henhold til lovgivningen skal kunne dokumenteres af selskaberne, uvildige forskere og institutioner, som Naalakkersuisut skal have indover, at det kan gennemføres på forvarlig vis.

Kiista P. Isaksen mener til gengæld, at det er på tide at lempe kravene for at sætte gang i udviklingen.

Hun peger på Tanbreez-projektet, der har stået i stampe i fem år, og Kvanefjelds-projektet, der har rundet en sagsbehandlingstid på 1.300 dage, og det er vel at mærke uden, at der er udsigt til en beslutning om igangsætning af mineproduktion i nær fremtid.

-Og der er Grønland slet ikke konkurrencedygtig med lande, som vi gerne vil sammenligne os med, tilføjer hun.