Lars Peter Mølgaard fra Kitsissuarsuit fortæller om klimaforandringer ved COP27

I disse dage samles folk fra hele verden i Egypten til FN’s klimatopmøde. Flere inuit deltager også og vil forsøge at råbe det internationale verdenssamfund op.
Lars Peter Mølgaard på talerstolen til højre. Foto © : ICC
14. november 2022 13:42

I disse dage samles folk fra hele verden i Sharm el Sheik i Egypten til FN’s klimatopmøde, COP27.

Inuitorganisationen ICC deltager også. Den ønsker nemlig at gøre opmærksom på, at inuit skal spille en afgørende rolle, når verdens klimaudfordringer skal håndteres.

En af deltagerne er Sara Olsvig, der er præsident for ICC. 

- Inuit og andre oprindelige folk har værdifuld viden og skal inddrages i enhver politikudformning, siger hun. 

Sara Olsvigs budskab er klart: Ingen lande skal tage beslutninger uden om inuit.

Kuupik Kleist er Grønlands præsident i ICC. Han sætter ord på, hvad det er, ICC vil kæmpe for under møderne: 

- Vi har fem anbefalinger. De går kort sagt ud på, at man bliver nødt til at tage inuit alvorligt, at klimaforandringerne går stærkt i arktiske område, og at man skal bruge inuits viden og erfaring i de beslutninger, der bliver taget om fremtiden, siger Kuupik Kleist til KNR.

Lars Peter Mølgaard fra Kitsissuarsuit er også med

På konferencen deltager ikke kun inuit fra Grønland, men fra alle de forskellige lande, hvor inuit bor og lever. Når de har valgt at deltage på COP27, handler det i høj grad om at sikre, at de oprindelige folk ikke bliver glemt.

- Først og fremmest skal vi gøre opmærksom på, at vi eksisterer. Inuit er arktiske folk, og man skal ikke tage beslutninger uden om os. Verdenskonferencen er jo en udmærket platform til at sprede budskabet til hele verden, siger han. 

 

Foto © : ICC

Lars Peter Mølgaard og Sara Olsvig. Foto: ICC

 

Lars Peter Mølgaard fra KNAPK deltog også, da ICC og Samerådet holdt paneldebat ved FN's klimatopmøde. Han kommer fra bygden Kitsissuarsuit ved Aasiaat.

- Jeg fremlagde påvirkningerne af klimaændringerne for os, som lever som fiskere og fangere, og tog udgangspunkt i mine egne erfaringer som fisker og fanger. Jeg fortalte, at min viden kommer fra mine forfædre, siger Lars Peter Mølgaard i en pressemeddelelse fra ICC.

- Jeg fortalte om, hvordan klimaforandringerne påvirker havisen, som nu er anderledes, end den var før. For eksempel påvirker det også tidspunktet for, hvornår fangstdyr er i vores område, og nogle fangstmetoder er derfor ikke længere i brug, og de bliver glemt, siger han.

COP27 vare indtil på fredag.