Langt og koldt forår gjorde ørrederne små og tynde

Nu er fjeldørrederne flotte, siger Anthon Mathæussen, der sælger sine fisk på Brættet i Nuuk. Men det har varet længe, inden fiskene blev fine og fede i år.
Anthon Mathæussen på Kalaaliaraq i Nuuk. Foto © : KNR
02. august 2023 15:08

Det er snart to måneder siden, sæsonen for ørredfiskeri begyndte. Nu er fiskene flotte og fulde af kød, men sådan var det ikke 15. juni, da sæsonen blev skudt i gang. 

- Der var meget få, og de var tynde. Det så ud som om, de lige var udvandret fra søerne, siger fisker Anthon Mathæussen til KNR.

Han sælger sine ørreder på Brættet (Kalaaliaraq) i Nuuk. 

Flotte fjeldørreder til salg i mandags. Foto © : KNR

Og som med så meget andet er det vejret, der får skylden for de magre ørreder. 

Fjeldørreder

Fjeldørreden er en koldtvandsfisk, som lever i og omkring Arktis.

Den er i familie med laksen.

De fleste fisk vejer fra et kilo til tre kilo.

Den er 35-75 centimeter lang.

Alle fastboende i landet har fri ret til at fiske den. Traditionelt har den altid været en vigtig del af sommerens fangstudflugter, og dermed har nogle elve været benyttet af de samme familier gennem generationer.

Kilde: Wikipedia og Royal Greenland

Det forklarer Rasmus Nygaard, der er forsker på Naturinstituttet. 

- Hvis vi har et meget koldt forår, udvandrer ørrederne meget sent fra søer til havet. 

- Det vil sige, at da sæsonen altid starter på samme tidspunkt, vil folk helt naturligt opleve, at en del af fjeldørrederne er meget tynde og ikke i særlig god stand, når de begynder at fiske, siger han.

Fordobler kropsvægt på få måneder

Fjeldørreder overvintrer i søer eller elve, hvor de svømmer ind om efteråret. 

Og så ligger de ellers bare der og tærer på deres energi om vinteren. 

Når det bliver forår, og isen på elven forsvinder, skal fjeldørrederne ud i havet og spise sig store og tykke. Ifølge Rasmus Nygaard vokser de ekstremt hurtigt. Når de er i saltvandet, fordobler de på to til tre måneder deres kropsvægt. Og så vandrer de op i elve og søer igen, når det bliver efterår.    

Foto © : KNR

Men når foråret har været så koldt som i år, bliver ørrederne altså længere tid i deres sø, inden de svømmer mod fjorden, forklarer Rasmus Nygaard. 

- Så derfor vil det også være svært at fange en fjeldørred i starten af sæsonen, hvis udvandringen har været forsinket, konstaterer han.

Det kan fisker Anthon Mathæussen godt skrive under på. Heldigvis har fjeldørrederne nu nået ud i saltvand og mæsket sig i plankton og mindre fisk. 

- Nu er de flotte, siger han.

Garnfiskeriet varer fra 15. juni til 25. september.