For lange sagsbehandlinger er et landsdækkende problem

Institutioner, der skal hjælpe, skabe tryghed, sikkerhed og støtte borgere med handicap eller deres pårørende, svigter, mener handicaptalsmanden.
- Vi savner politisk vilje og mod til at skabe de nødvendige strukturelle forandringer og turde gøre noget andet, end vi har gjort i mange år – som tydeligvis ikke virker, siger handicaptalsmanden, Anja Hynne Nielsen. Foto © : Anja Hynne Nielsen
12. december 2023 16:34

Sagsbehandlingstiderne og -processerne er for dårlige i alle landets kommuner på nær én, når det kommer til handicappede og deres pårørende.

Det slår den årlige henvendelsesanalyse fra Tilioq fast, der tager udgangspunkt i borgernes henvendelser gennem året, skriver handicaptalsmanden, Anja Hynne Nielsen, i en pressemeddelelse.

- Mange af de problemer, vi belyser i denne rapport, er alvorlige og kræver seriøse indgreb fra Naalakkersuisut, Inatsisartut og kommunerne, udtaler Anja Hynne Nielsen.

Derfor kommer organisationen med fire anbefalinger til tiltag, der kan gøre sagsbehandlingerne kortere.

Organisationen anbefaler:

  • En indgang til systemet.
  • Samarbejde på tværs mellem myndigheder, skoler, sundhedsvæsnet og politi.
  • Investeringer og prioritering fra naalakkersuisut, Inatsisartut og kommunerne.
  • Nytænkning på området.

TIlioq ser gerne, at landets politikere sikre midler til at løse den lange sagsbehandlingstid, så borgernes retssikkerhed sikres, skriver de.

- Vi savner politisk vilje og mod til at skabe de nødvendige strukturelle forandringer og turde gøre noget andet, end vi har gjort i mange år – som tydeligvis ikke virker. Der er brug for at finde løsninger, som passer til Grønland – vores samfund, kultur, geografi og behov, siger handicaptalsmanden i pressemeddelelsen.

Andre problemstillinger

En anden stor tendens, som rapporten belyser, er de problemer familier oplever, når de har et eller flere familiemedlemmer med handicap.

Den manglende hjælp viser sig i ’afmagt, udmattelse, isolation, misbrug, vold og svigt. Det er tydeligt, at hvis en hel familie bliver svigtet, fordi en af deres familiemedlemmer har et handicap og ikke får den nødvendige hjælp, skaber vi en udløsning af trivselsproblemer, der kommer til at løbe ud i resten af samfundet,’ skriver Tilioq.

Dermed er der ifølge Tilioq mange stærke og arbejdsdygtige personer, der ender med at falde uden for arbejdsmarkedet, ende i selvmedicinering eller flytte til Danmark, fordi de offentlige myndigheder svigter.