Landslægen: Derfor er det slut med karantæne, hvis du er færdigvaccineret

Du skal stadig testes i Danmark og vise dokumentation ved check in i Kastrup. Men hvis du har fået to stik i skulderen er det slut med karantæne, når du rammer Grønland.
air greenland
Fra 1. juli kommer der igen også flere passagerer ind i Grønland fra Danmark. Foto © : KNR, Anton Gundersen Lihn
28. juni 2021 14:12

Fra på torsdag bliver der lempet på indrejsereglerne til Grønland.

Og en af de ting, der bliver ændret på er, at det er slut med karantæne og retest, når du er færdigvaccineret og ankommer til Grønland. 

- Ændringen er truffet fordi, at vi vurderer, at sandsynligheden, for at de vaccinerede bringer smitte med sig, er meget lav, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Man skal dog stadig testes i Danmark og vise dokumentation ved check in i Kastrup. Man skal også stadig udfylde en sumut-blanket, inden man stiger ind i atlantflyet. 

72 timer gammel coronatest

Og netop kravet om en negativ coronatest, der er max 72 timer gammel, for overhovedet at rejse ind i Grønland er grund til at droppe karantænekravet til de færdigvaccinerede.  

- Man skal jo stadig testes for overhovedet at komme med flyet. Så den testning, der indtil nu er sket efter ankomst, det har været en ekstra sikkerhedsforanstaltning, siger Henrik L. Hansen. 

LÆS OGSÅ Indrejseregler lempes: Passagerantallet øges og ingen karantæne til færdigvaccinerede

Vil det sige, at de ikke udgør en særlig risiko for at sprede en smitte?

- Ja, helt klart. Netop ud fra en betragtning om, at de meget sjældent smitter andre. 

Hænger beslutningen også sammen med, at der kommer flere turister til i løbet af sommeren? 

- Det er klart, at der konstant laves en afvejning af, hvordan de ressourcer, der er til rådighed, bruges. Det er meget omfattende at teste folk, derfor mål vi lave en afvejning af ressourceforbrug kontra risiko.

Fra 810 til 1.000 passagerer

Fra 1. juli kommer der igen også flere passagerer ind i Grønland fra Danmark. Fire ugentlige afgange med op til 250 passagerer per afgang bliver sat i gang, og det betyder, at antallet af indrejsende fra Kastrup stiger med op til 1.000 passagerer om ugen. 

Derudover åbnes der også op for ruteflyvninger fra Island.

I onsdag meldte Air Greenland, at alle afgange fra Danmark til Grønland var udsolgt frem til 12. august. På det tidspunkt var der stadigvæk ikke meldt nyt om, hvorvidt indrejsereglerne ville blive lempet.

I lørdags meldte Naalakkersuisut så, at der bliver lempet på reglerne, der stod til enten at stoppe eller blive forlænget fra 1. juli. 

LÆS OGSÅ Julia er fanget i Danmark og kan ikke få billet: Jeg vil bare gerne hjem

De nuværende indrejseregler gælder altså til og med på onsdag. Ifølge de nuværende regler må der ankomme 810 passagerer til Grønland om ugen.

Nogenlunde samme procedure var landet igennem for et år siden.

Da valgte Selvstyret at fjerne alle rejserestriktioner, der var blevet indført på grund af corona i slutningen af juli. 

Fra at lukke 600 passagerer ind om ugen, blev der fra slutningen af juli helt fri indrejse.

Reglerne blev dog strammet igen, da kalenderen ramte efteråret.