Fortsat skærpet opmærksomhed i Aasiaat: 15 udsat for smitte

Flere personer i Aasiaat kan være smittet med coronavirus, siger landslægen. 15 personer har været i kontakt med den borger, der blev konstateret smittet i torsdags.
Smitten i Aasiaat blev konstateret torsdag aften.  Foto © : KNR
24. oktober 2020 11:27

Lokalbefolkningen i Aasiaat skal stadig være på vagt i forhold til coronavirus. 

Selvom et nært familiemedlem til den coronasmittede fredag fik at vide, at vedkommende foreløbigt ikke har coronavirus, kan andre nemlig godt være smittede. 

Det oplyser landslæge Henrik L. Hansen til KNR. En række personer har nemlig været udsat for smitte og er altså selv i risiko for at blive syge.

LÆS OGSÅ Konsekvenser for overtrædelse af coronaregler: Bøder på 3-4000 kroner

Karantæne og retest

Naalakkersuisut har genindført de tidligere regler om fem dages karantæne, når man rejser ind i landet.  

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

- De er foreløbig i karantæne og vil herefter få mulighed for at blive testet på sygehuset for at afklare, om de er smittede eller ej, siger landslægen og tilføjer: 

- Men i de næste uger skal der stadig være skærpet opmærksomhed i Aasiaat, fordi der kan dukke nye tilfælde op som konsekvens af den smitte, der er kommet ind.

15 personer har været i kontakt med smittet

Det drejer sig om i alt 15 personer, som nu er i hjemmekarantæne. De har allesammen været i kontakt med den person, der er blevet smittet.

- Det er blevet meget velbelyst, hvem der har været udsat for smitte, og vi tror, at alle, der har været udsat for smitte, er i karantæne nu.

- Der er kontrol over det, men man kan aldrig være fuldstændig sikker. Derfor er det nødvendigt at komme med anbefalingerne om, at også andre, som ikke er i karantæne, men som får symptomer på covid-19, rent faktisk henvender sig til sundhedsvæsenet for at blive testet, siger landslægen. 

LÆS OGSÅ Familiemedlem til smittet i Aasiaat er testet negativ

Smitten i Aasiaat blev konstateret onsdag, og så fik myndighederne travlt. 

En af dem, som den smittede havde været i kontakt med, var nemlig rejst til Nuuk for at holde møde med Inatsisartuts Finansudvalg. Det resulterede i, at hele udvalget skulle i hjemmekarantæne. 

Fredag formiddag kom det dog frem, at familiemedlemmet er blevet testet negativ. Vedkommende skal dog fortsat være i hjemmekarantæne og skal så igen testes om syv dage.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

I håb om, at smitten ikke spreder sig, har myndighederne lavet midlertidige tiltag i Aasiaat.  

- Det er blevet besluttet for at undgå en unødig risiko, så - lige indtil videre - er der ikke mulighed for at aflægge de ældre på alderdomshjemmet besøg, og det er heller ikke muligt at komme på besøg hos de få indlagte på sygehuset i Aasiaat.