Ifølge politimester Bjørn Tegner Bay er der faktisk mulighed for at finde bødeblokken frem. Det er sket én gang før, hvor en forretningsdrivende i Nuuk ikke havde indrettet butikslokalet, så det tog højde for coronareglerne. Foto: KNR

Konsekvenser for overtrædelse af coronaregler: Bøder på 3-4000 kroner

En person i Aasiiaat har corona, og den smittede havde gæster under sin karantæne. Politimesteren vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men der kan udstikkes bøder til folk, der ikke overholder reglerne.

En person er blevet smittet med corona i Aasiaat. Personen var i fem dages karantæne efter ankomst til Grønland - og inden vedkommende fik svar på resultatet af sin retest, havde han eller hun gæster. 

Derfor er der mulighed for, at personen har smittet andre.

Vil der så være konsekvenser for den smittede, fordi han eller hun ikke har overholdt corona-reglerne?

Det spørgsmål ville hverken formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, eller landslægen svare på på pressemødet i går. 

Selvstyrets bekendtgørelse om betingelser for rejse til og i Grønland

Paragraf 8: ”Passagerer, der ankommer til Grønland, må ikke deltage i forsamlinger, arrangementer, begivenheder med videre, før det kan påvises, at de ikke er smittet med covid-19. Dette gælder både indendørs, udendørs, offentlige og private forsamlinger, arrangementer, begivenheder m.v.”

Paragraf 11: Der kan idømmes foranstaltninger efter kriminalloven.

De sparkede bolden videre til politimester Bjørn Tegner Bay. Han vil gerne udtale sig - men kun generelt og altså ikke om den konkrete situation i Aasiaat, understreger han. 

Tidligere bøde til butiksejer

Og ifølge Bjørn Tegner Bay er der faktisk mulighed for at finde bødeblokken frem. Det er sket én gang før, hvor en forretningsdrivende i Nuuk ikke havde indrettet butikslokalet, så det tog højde for coronareglerne. 

Og når der er en sag, hvor en indrejsende ankommer til landet og ikke overholder regler om karantæne, så kan bødeblokken findes frem igen.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Konsekvensen kan være en bøde på 3 - 4.000 kroner. 

Om det er sådan en bøde, der nu kan være på vej til den smittede i Aasiaat, vil Bjørn Tegner Bay ikke sige noget om. Men:

- Bekendtgørelsen om betingelser for rejse til og i Grønland er ret klar i forhold til hvad man må og ikke må, når man rejser ind i Grønland, siger han.

Karantæne og retest

Naalakkersuisut har genindført de tidligere regler om fem dages karantæne, når man rejser ind i landet.  

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

- Og det er politiets helt klare opfattelse, at hvis man overtræder de bestemmelser, der står i bekendtgørelsen, når man er rejst ind i Grønland, for eksempel ved at have en forsamling af gæster hjemme hos sig selv, så er der et kriminalretligt ansvar, siger politimesteren.

LÆS OGSÅ Nyt tilfælde af covid-19 i Aasiaat

Om reglerne så faktisk er overtrådt, skal politet efterforske. 

- I en situation hvor vi bliver opmærksom på at bekendtgørelsen kan være overtrådt, så indleder vi en efterforskning for at se, om regler er overtrådte. Og hvis vi som anklagemyndighed vurderer at reglerne er overtrådte, så vil vedkommende få en bøde, siger Bjørn Tegner Bay.

Finansudvalg i karantæne

Den person, som besøgte den smittede i Aasiaat, tog senere til Nuuk sammen med en delegation, som onsdag eftermiddag holdt møde med Finansudvalget i hovedstaden.

Den smittede har altså ikke selv været i Nuuk. Det har blot den person fra delegationen, som havde været på besøg hos den smittede.

LÆS OGSÅ Coronasmittet i Aasiaat: Finansudvalget er sat i karantæne

Ifølge KNR's oplysninger er der en tæt relation mellem de to.

Derfor er alle de medlemmer af Finansudvalget, som deltog i mødet i onsdags, nu i hjemmekarantæne. Det har udvalgets næstformand Múte B. Egede (IA) oplyst. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt