Bekymret forælder: For få pædagoger går ud over vores børn

Inaluk Olsen Heilmann har som så mange forældre afleveret et barn i børnehaven. Men der er for få pædagoger, og det går ud over børnene, mener hun.
35-årige Inaluk Olsen Heilmann var i september sidste år med til at stifte en forældergruppe i Nuuk, der kæmper for bedre arbejdsvilkår for pædagoger. Foto © : Privatfoto
Skrevet af Anders Dall
13. marts 2021 11:23

Det går ud over børnene i vuggestuer og børnehaver, når dagtilbud ikke har nok pædagoger til at leve op til Inatsisartuts lovkrav for normering.

Det mener 35-årige Inaluk Olsen Heilmann fra Nuuk.

Sammen med 13 andre forældre, der har børn i dagtilbud, stiftede de i september sidste år en forældergruppe, der kæmper for bedre arbejdsvilkår for pædagoger. En vigtig del af den kamp handler blandt andet om at sætte fokus på de udfordringer, det giver, når der ikke er nok pædagogisk personale i dagtilbuddene.

LÆS OGSÅ MIO kræver politisk fokus på kvaliteten i landets dagtilbud

- Det er jo den, (normeringen red.) vi går meget op i både af sikkerhedsmæssige årsager, men også af udviklingsmæssige årsager. Den har jo betydning for udvikling og læring på stedet, siger Inaluk Olsen Heilmann og tilføjer:

- De kan jo heller ikke opspore mistrivsel, hvis der ikke er personale nok. Og har man ikke øje for det, så har man jo kun øje for, at de skal overleve dagen til klokken fire, hvor de første bliver hentet.

Normeringen halter

I 2019 anslog Grønlands Selvstyre på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, at der manglede 134 pædagoger for at overholde normeringen i dagtilbud  på landsplan.

Krav til personalenormering i dagtilbud

 

Ifølge landstingsforordningens bestemmelser skal et dagtilbud opdeles i børnegrupper.

 

I hver børnehavegruppe kan der maksimalt være 20 børn. 

 

I en vuggestuegruppe kan der maksimalt være 12 børn. 

 

Hver børnegruppe skal have minimum 1 pædagog, 1 pædagogisk uddannet og 1 medhjælper.

 

Kilde: Paragraf 20 i Inatsisartutlov om pædagogisk udviklende tilbud til børn i førskolealderen og rapporten 'Dagtilbud i Grønland - Analyse af forhold med betydning for børnemiljøet'. 

Og problemet med at overholde personalenormeringen er aktuelt igen.

I denne uge præsentede MIO en rapport lavet af VIVE, der har undersøgt kvaliteten i landets dagtilbud.

Undersøgelsen baserer sig blandt andet på interviews lavet i foråret 2019.

Den viser, at 14 ud af 15 dagtilbud ikke har det antal pædagoger i det pågældende dagtilbud, der skal til for at leve op til loven. 

- Nogen gange føler man bare, at man afleverer sit barn til en institution, hvor det har fået mad, er blevet skiftet, og så har det egentlig bare leget selv, siger Inaluk Olsen Heilmann. 

LÆS OGSÅ Rapport: Sådan kan kvaliteten i vuggestuer og børnehaver styrkes

Derfor er det vigtigt, at politikerne sætter fokus på at forbedre rammerne for landets dagtilbud, mener hun. 

- Hvis du har det svært derhjemme, eller er sårbar derhjemme, så står du dobbelt så dårligt, som hvis du har det svært hjemme, men går i en institution med høj kvalitet. I en institituon med høj kvalitet har du bedre chancer for at klare dig senere i livet, siger hun og tilføjer: 

- Så det er rigtig vigtigt at prioritere det nu, og jeg håber, at det bliver taget seriøst. Jeg er rigtig glad for, at der er blevet lavet den her rapport, som understøtter alt det, som vi forældre har sagt og råbt op om, siger hun.

Efterlyser konsekvenser

Det er børnerettighedsinstitutionen MIO, der har betalt for VIVEs undersøgelse. Undersøgelsen viser, at i seks ud af de 15 dagtilbud, der indgår i undersøgelsen, er det kun lederen af dagtilbuddet, der er pædagoguddannet.

LÆS OGSÅ Fagforening bekræfter rapport: Svært at fastholde pædagoger i dagtilbud

VIVE skriver videre i rapporten, at der i seks af dagtilbuddene er mellem 15 og 72 børn.

Der mangler mellem en og fire uddannede pædagoger i hvert dagtilbud. 

Inaluk Olsen Heilmann efterlyser, at der i lovgivnignen ikke er nogen konsekvenser af, at man ikke overholder den. For eksempel i forhold til normeringen. 

Hun glæder sig dog over, at rapporten kommer med en række anbefalinger både på nationalt og kommunalt niveau samt til de enkelte dagtilbud. Hun siger dog samtidig:

- Jeg savner lidt, at vi kan vise, hvordan i forhold til eksempler helt ned på deres niveau, så de ved, hvad de skal gøre af forbedringer.

 

  • Rapport: Sådan kan kvaliteten i dagtilbud styrkes på tre niveauer:
  • Nationale tiltag:
  • Øge udbuddet af pædagogisk uddannede
  • Etablere bedre vilkår for pædagogisk uddannet personale i dagtilbud
  • Kommunale tiltag:
  • Udvikle en strategi for efter- og videreuddannelse samt rekruttering.
  • Følge systematisk op på sygefravær og etablere et fast vikarkorps. 
  • De enkelte dagtilbud:
  • Øget fokus på dagtilbuddenes indretning, så indretningen i højere grad understøtter børnenes udvikling og læring
  • Øge fokus på individuel vejledning og læring

Kilde: Rapporten 'Dagtilbud i Grønland - Analyse af forhold med betydning for børnemiljøet'. 

Den baserer sig blandt andet på interviews med 15 dagtilbudsledere, seks medarbejdere i dagtilbud og fem kommunale forvaltningschefer.

Rapporten er udarbejdet af VIVE og betalt og bestilt af MIO.