Pædagogmangel: Lønnen får skylden

Pædagoger fravælger at arbejde i daginstitutioner på grund af den lave løn. Det mener pædagogernes organisation, NPK.
Arkivfoto
Skrevet af Ane-Marie Petersen
06. oktober 2017 07:01

Den udmelding kan pædagog Kirstine Knudsen godt genkende. Hun har nemlig ikke brugt sit uddannelsesbevis fra pædagoguddannelsen. Hun har i stedet valgt at gå tilbage til sit gamle job.

- Efter endt uddannelse viser det sig, at mit gamle uddannelsesbevis som rådgivningsassistent giver mere i løn end en pædagogstilling.

Derfor arbejder Kirstine Knudsen som rådgivningsassistent i dag.

LÆS OGSÅ Vi skal hente pædagoger udefra

En uddannet pædagog får 20.104 kroner før skat om måneden.

På landsplan mangler der mindst 131 pædagoger i daginstitutionerne. Den manglende interesse for arbejdet i daginstitutioner kan netop skyldes den lave løn, mener formand for Pædagogernes Organisation, NPK, Naussúnguaq Bisgaard.

- Selvfølgelig er det den lave løn, som spiller en rolle i, at de uddannede pædagoger ikke interesserer sig for at arbejde i daginstitutioner, siger formand Naussúnguaq Bisgaard og tilføjer at mange pædagoger heller ikke får tilbudt bolig til de ubesatte pædagogstillinger.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel rammer de svageste

Næstformand for NPK fortæller til KNR, at organisationen har forsøgt at skaffe bedre løn i forbindelse med overenskomstforhandlinger med Selvstyret. Men uden held.

- Det vi opnår under forhandlingerne er meget mindre end vi kræver. Måske kun lidt over halvdelen, siger Juliane Hendriksen Tobiassen.

Ifølge hende forstår Selvstyret ikke, hvor meget det kræver at arbejde som pædagog. Men det er til dels også fagforeningens egen skyld, erkender hun.

- Politikerne ved ikke noget om vores arbejde, fordi vi ikke informerer godt nok om det, siger Julianne Hendriksen Tobiassen.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er et stort problem i Kommuneqarfik Sermersooq

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er landsdækkende problem

KNR har forsøgt at få et interview med naalakkersuisoq for finanser for at spørge ham, om han er klar til at give pædagogerne mere held. Men han ønsker ikke at medvirke.