VIDEO Løbediktat gør skolebørn mere aktive

Vi får for lidt motion og spiser for meget sukker. Så kort kan vores generelle sundhedstilstand beskrives anno 2016. Der skal ske noget, ellers sidder vi os selv ihjel.
Skrevet af Camilla Dam
12. februar 2016 16:01

I torsdagens Qulaarpaa-debatprogram var der fokus på vores sundhedstilstand.

Her fortalte Dorthe Bidstrup, der er skoleinspektør på Kangillinnguit Skole i Nuuk, at de har indført en række tiltag, der skal give børnene en mere aktiv hverdag.

- Vi har for eksempel løbediktater, hvor børnene arbejder i par. En løber hen, læser diktaten, løber tilbage og læser den op for sin makker. På den måde er der bevægelse i undervisningen. Også i andre fag. Det er ikke bare at sidde og række hånden op, siger Dorthe Bidstrup til KNR.

På skolen i Nuuk sørger den såkaldte legepatrulje for, at børnene også bevæger sig i frikvartererne, og der er fx investeret i nogle gode, solide fodboldmål, som børnene er glade for at bruge.

Læs også Piger bevæger sig for lidt

Dårlige idrætsoplevelser sætter sig

Fra sin plads i Ernæringsrådet og som coach i Timi Asimi, som hjælper unge mennesker tilbage på rette spor, har Kim Godtfredsen en lang række erfaringer med de unges fysiske tilstand. Og han er ikke imponeret.

- Indtrykket er generelt meget dårligt. Vi ser straks, de savner færdigheder til at bevæge sig i fjeldet og mangler kendskab til naturen.

- Idræt er et tabu for rigtigt mange. Mange har tabt og haft dårlige oplevelser i idrætstimerne, siger Kim Godtfredsen, som savner uddannede idrætslærere på skolerne.

Læs også Særligt gen giver grønlændere diabetes

Temauger med fokus på alle idrætsgrene og motionsformer

Generalsekretær Carsten Olsen fra Grønlands Idræts Forbund, GIF, bakker op om tanken om at få flere lærere med det rette idrætskompetencer i folkeskolerne. Men hjælpen med at få ungerne på rette motionsspor kan også komme fra de frivillige.

- Vi har jo rigtig, rigtig mange frivillige, der gør et kæmpe stykke arbejde hver eneste dag året rundt. Dem kan man jo også trække på – få dem ind (på skolerne, red.) en gang i mellem, det kunne være en uge om badminton.

- Det er et samfundsproblem, og alle skal give plads til at man kan trække på hinandens ressourcer. Hvis vi alle begynder at løfte i flok og tænker, hvad er det for et samfund, vi vil have om 50 år, så tror jeg også, vi begynder at sige, nu rykker vi, og kan få nogle sundere børn, siger Carsten Olsen.

AWG viser vejen

Naalakkersuisoq for uddannelse og kultur, Nivi Olsen, påpeger, at der er en større evaluering af lærerseminariet i gang.

- Og der vil jeg meget gerne snakke med Kangillinnguit Skole, som er gang med forskellige aktiviteter og Carsten (Olsen fra GIF, red.), som kommer med at der skal være bevægelse i matematik.

- Men jeg vil også sige, om en måned er der Arctic Winter Games. 2000 mennesker kommer og dyrker sport her i vores land, og det er en rigtig god mulighed for at sige, ok, nu tager vi det som et startskud til et mere aktivt Grønland, siger Nivi Olsen.

Ledende regionslæge Jesper Olsen appellerer til forældrene, for mange af de dårlige sukker og motionsvaner kommer hjemmefra.

Se Qulaarpaa i sin fulde længe her.