Fakta Læs om næste års nødfinanslov

I dag vil der blive stemt om en midlertidig bevillingslov for næste år - den står i stedet for en finanslov.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut.
16. december 2014 13:55

Normalt skal der hvert efterår forhandles en finanslov på plads, som er hele budgettet for driften af Grønland året efter. Men i år er det anderledes, og politikerne vil først kunne begynde finanslovsforhandlingerne til næste lange Inatsisartut-samling, der formentlig bliver til februar eller marts.

Håndværkere og andre behøver dog ikke at være bekymrede. Fordi i dag vil Inatsisartut behandle en midlertidig bevillingslov, før de tager på juleferie, så man kan opretholde den nødvendige drift af landet frem til man har den endelige finanslov for næste år.  

Lovteksten er en liste over offentlige projekter eller byggerier, hvoraf nogen kører allerede og andre er under planlægning.

I lang tid har et nyt system for elektroniske patientjournaler været undervejs, det vil få flere millioner tilført, ligesom transportkommissionen skal lave flere undersøgelser for mellem fem og ti millioner kroner.

KNR skal have et nyt mediehus, som er ved at blive kortlagt, og det vil koste 50 millioner kroner næste år.

Et nyt alderdomshjem i Aasiaat, og ældreboliger i både Maniitsoq og Sisimiut, skal der budgetteres med. Den længe ventede skole i Narsaq får midler til at kunne blive til virkelighed ligesom en udviddelse af skolen i  Sarfannguit. 

Projektet med at udvidde pædagoguddannelsens lokaler i Ilulissats kører også videre og koster 40 millioner kroner på næste års budget. Nogenlunde det samme vil et nyt byggeri for handelsskolen og gymnasiet i Qaqortoq koste i planlægning og byggeri næste år.

Inatsisartut skal også tage stilling til, om de vil bevilge penge til kollegielejligheder ved Kujallerpaat i Nuuk, og om de planlagte handicapboliger i Maniitsoq og Sisimiut kan fortsætte.

I Tasiilaq og Nuuk vil to andre planlagte boligprojekter få tilført henholdsvis ni millioner og 13 millioner kroner til at køre videre næste år. Lignende beløb vil blive skænket til at fortsætte et boligbyggeri med 12 boliger i Aasiaat, mens otte nye boliger er undervejs i Qaanaaq.