Kuupik vil have alle bag reformer

Vigtigheden af at samle brede flertal til forestående forlig inden for blandt andet skattepolitikken og fremtidens infrastruktur herhjemme blev understreget, da formanden for Naalakkersuisut i sin åbningstale gødede jorden for reformer. Om et øjeblik skydes det politiske efterår så for alvor i gang med åbningsdebat i Inatsisartut.
Skrevet af Mads Fisker
20. september 2011 10:59

Olieefterforskning og stigende priser på fisk og rejer har givet penge i kassen, men opsvinget er skrøbeligt, lød en advarsel i formandens åbningstale.

- Der er ingen sikkerhed for, at boringerne efter olie vil fortsætte næste år, og de høje verdensmarkedspriser på vores fiskerprodukter vil fortsætte. Derfor skal vi fortsat føre en ansvarlig økonomisk politik, sagde Kuupik Kleist.

Han gjorde samtidig klart, at Skatte- og Velfærdskommissionens forslag til reformer af blandt andet skatte- og boligpolitikken er vidtgående, men i høj grad også nødvendige for at sikre fremtidens velfærd samt en selvbærende udvikling af samfundet.

Og ifølge Kuupik Kleist er koalitionens klare ønske at samle brede flertal både her og til de kommende aftaler om infrastrukturen herhjemme, som skal til debat på baggrund af Transportkommissionens undersøgelser.

- Anbefalingerne i begge betænkninger er vidtgående og har så lange tidshorisonter, at det er vigtigt, at et bredt flertal i Inatsisartut indgår i et forlig, lød det i åbningstalen.

Formanden for Naalakkersuisut lagde i samme ombæring op til, at man vil styrke samarbejdet med kommunerne, der blandt andet kan blive kraftigt berørt af kommende reformer, hvis politikerne vælger at følge en anbefaling om at inddrage kommunernes ret til at indkræve skatter.

Kuupik Kleist kaldte samtidig uligheden mellem kommunerne for bekymrende og ønsker dialog for både at styrke nærdemokratiet og skabe større lighed mellem borgere på tværs af kommunegrænser.

Inatsisartuts åbningsdebat bliver transmitteret i både radio og på digitalt tv.