Kuupik: Behov for retningslinjer for skibstrafik i Polarhavet

Trafikken i de arktiske have skal reguleres i bindende aftaler mellem de stater, hvis skibe benytter ruterne i Arktis. Det mener Naalakkersuisuts formand Kuupik Kleist.
Skrevet af Jens Thorin
30. marts 2010 11:55

Samtidig skal den internationale maritime organisation, IMO, lave forskrifterne for, hvordan skibe, der sejler i de arktiske have, skal bygges.

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist deltog i går i mødet mellem de fem lande, der grænser op til de arktiske have.

- Vi vil gerne vil have IMO til at oprette internationale regler om, hvordan sejlads i Arktis må foregå, og reglerne skal gælde for alle, der sejler i de arktiske have, siger Kuupik Kleist.

Reglerne skal omfatte, hvordan skibe skal bygges, sikkerhedsregler i forhold til issejlads, hvilken last, der bliver tilladt, og endelig hvilket sikkerhedsberedsskab der skal være.

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist kunne glæde sig over nye toner fra de store lande, som markerede sig tydeligt ved, at fire udenrigsministre deltog.

USA's udenrigsminister Hillary Clinton har op til mødet kritiseret værtslandet Canada for ikke at inkludere Island, Sverige og Finland. Kuupik Kleist er meget enig i kritikken.

- Clinton udtalte også på mødet ønsket om, at de folk, der nu engang bor i de arktiske områder, og altså de oprindelige folk, bliver hørt i de beslutningsprocesser. Det kunne jeg jo kun støtte hende i. Det er også vores holdning, at alle de, som bliver berørt af den fremtidige trafik i det polare hav, også skal være med i beslutningsprocesserne - også de oprindelige folks repræsentanter, siger Kuupik Kleist.