Perlekravekjolen symbol på selvstændighed

Der har altid været en debat i samfundet om den grønlandske nationaldragt. Kunstneren Jessie Kleemann har udstillet en forlænget perlekrav i nationaldragten. Det gør hun for at skabe debat i det grønlandske samfund. Værket er en del af den vestnordiske udstilling "The Weather Diaries", som idag kan ses på Nuuk Kunstmuseum.
Foto © : KNR
11. august 2018 12:03

- Forlængelsen er en symbol på, hvor langt vi som det grønlandske folk er nået til? Hvor er vi på vej hen? Hvordan skal vi udvikle os?,  fortæller kunstneren Jessie Kleemann. Hun har i samarbejde med Augustine (Akku) Poulsen, Gundine Sørensen, Karen Lergaard, Lisa Storch og Debora Pedersen lavet "Perlekravekjolen".  

Oprindeligt var kvindernes perlekrave ganske kort og nåede kun til op over skuldrene. Men i tiden efter 1860 blev perlekraven længere.

- Dem, der havde råd til perler, for eksempel dem, som var gift med de dygtigste fangere, var oprindeligt de første, der forlængede deres perlekrave. Jo flere penge man havde, desto længere perlekrave havde man, fortæller Rosannguaq Rossen, som er i gang med en Ph.d afhandling med titlen  "Nationbranding i Grønland - set igennem mode".

Værket er lavet af Jessie Kleemann, Augustine (Akku) Poulsen, Gundine Sørensen, Karen Lergaard, Lisa Storch og Debora Pedersen.  

Hvor langt er vi nået?

Kunstneren Jessie Kleemann fortæller, at perlekravens forlængelse kan være en symbol på, hvor langt befolkningen er nået til i blandt andet selvstændiggørelsen:

- Vi skal arbejde med vores identitet, som vi altid har kæmpet for. Og når vi bliver selvstændige, hvor vort land har ændret sig, når vi selv kan stå for produktionen og når vi selv kan bestemme hvad vi vil, vil spørgsmålet dukke op; hvordan skal de grønlandske kvinders perlekrave se ud?, fortæller kunstneren.

LÆS OGSÅ Nordisk Fashion Biennale åbnede fredag

Forskeren Rosannguaq Rossen håber på, at værket vil skabe endnu mere debat i samfundet:

- Jeg håber at folk vil diskutere at vi også kan ændre nationaldragten, da der ikke findes foreskrevne regler. Jeg håber værket vil skabe debat.

Kunstnerne bag "The Weather Diaireis" Nina Gorfer og Sarah Cooper har rejst i Færøerne, Grønland og Island for at undersøge, hvordan lokale traditioner og omgivelser der påvirker moden. 

Udstillingen undersøger samtidig modens rolle og formål i de vestnordiske lande, sammen med temaer som bæredygtighed, vejret og klimaet, storytelling, kulturarv, identitet og hvordan kreativitet opstår.

Udstillingen "The Weather Diaries" bliver vist til den 18. november i Nuuk Kunstmuseum.