Kruse: Godt i gang med at øge værdien af fiskeriet

Der er allerede en stor værdiskabelse af grønlandske fiskeprodukter, som eksporteres til udlandet. Det slår naalakkersuisoq for fiskeri fast i et svar på paragraf 37-spørgsmål fra Anthon Frederiksen, Partii Naleraq.
Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse.
06. februar 2015 14:34

Anthon Frederiksen forklarer, at Partii Naleraq med glæde har bemærket, at ikke mindst den nuværende formand for Naalakkersuisut under valgkampen lovede at arbejde for større værdiskabelse i vores fiskeproduktion inden eksporten af disse. 

Derfor vil han nu have nogle svar på, hvad man gør for at få flere penge for vores fiskeprodukter.

- Vi er allerede gode til værdiskabelse i Grønland, men vi kan altid blive bedre og Naalakkersuisut mener, at værdiskabelsen skal forøges ved hjælp af dialog med erhvervet, svarer Karl-Kristian Kruse.

Læs også Koalitionen vil ændre fiskeriet

Tæt samarbejde

Han peger på, at værdiskabelsen af fiskeprodukterne sker i forbindelse med forædling, og planlægningen af dette er et driftsspørgsmål for virksomhederne.

- Derfor er det vigtigt for Naalakkersuisut at samarbejde tæt med fiskerierhvervet omkring mulighederne for at øge den grønlandske værdiskabelse af fiskeprodukter fremadrettet, svarer naalakkersuisoq.

Læs også Prisdannelsen på fiskeprodukter værd at undersøge

Torskehoteller løser meget
Mere specifikt er Kruse spændt på de såkaldte brøndbåde, som suger levende torsk direkte op fra fiskernes bundgarn og derefter lader torskene svømme rundt i store bure eller såkaldte hoteller tæt ved fabrikkerne i ca. 7 dage eller længere alt efter, hvor mange der er på arbejde og, hvad behovet på fabrikken er.

- Derved kan man planlægge, hvor mange torsk man producerer efter antallet af medarbejdere samt forbedre torskens kvalitet og dermed opnå en bedre pris for produkterne, siger Karl-Kristian Kruse.