Konflikt om pris: Fiskeri efter stenbider udskudt igen i år

KNAPK og Royal Greenland er ikke enige om indhandlingspris.
Utilfreds fisker klar til at demonstrere mod prisen på stenbiderrogn for et år siden. Foto © : Malik Brøns / KNR
03. april 2023 13:26

60 dage. 

Det er så lang tid, der højst kan fiskes efter stenbider - altså hvis stenbiderfiskeriet starter den 1. april.

Så mange dage bliver der ikke fisket i år. For selvom sæsonen for stenbider står for døren, er garnene ikke sat ud endnu. Og derfor bliver sæsonen altså lige nu kortere og kortere.

- Departementet for Fiskeri og Fangst har ikke modtaget meddelelser vedrørende åbning pr 1. april. Derfor vil fiskeriet ikke starte 1. april i år, og der kan ikke fiskes, sælges eller købes stenbiderrogn før departementet har meddelt startdatoer. Det gælder også for fritidsfiskere, meddelte departementet i fredags. 

Årsagen er penge

Og grunden er en konflikt om priser.

- Fiskeriet er ikke gået i gang, fordi KNAPK ikke har indgået en prisaftale med Royal Greenland, siger Jørgen Isaksen Olsen, der er departementschef i fiskeri og fangst, til KNR.

Dermed er en konflikt fra sidste år blusset op igen. En konflikt, der endte i demonstrationer ved Selvstyretårnet og Royal Greenland i Nuuk, hvor fiskerne troppede op med skilte og bannere for et år siden. 

For et år siden gik fiskerne fra KNAPK's bygning og ned til Royal Greenlands hovedsæde på havnen for at demonstrere. Foto © : Malik Brøns / KNR

De var nemlig ikke tilfredse med, at fiskeproducenten Royal Greenland ville betale en indhandlingspris på 22 kroner pr kilo. Men sådan endte det alligevel. Først næsten tre uger inde i april blev garnene sat ud, og fiskerne fik 22 kroner pr. kilo plus en krone i bonus, for hvert kilo, de indhandlede. 

Og det er den samme pris, som Royal Greenland har spillet ud med i år. Det meddeler kommunikationschef  Masaana Egede til KNR.

Der er dog en forskel: Royal Greenland ønsker at indhandle 900 tons i år, og det er 100 tons mere end sidste år.

Retfærdige priser

Men en kilopris på 22 kroner kan fiskerne på ingen måde acceptere igen i år, meddeler KNAPK i en pressemeddelelse. Og nu er formand Nikkulaat Jeremiassen så vred, at han kalder landets politikere.

- Inatsisartut må komme på banen nu, så vi kan få mere retfærdige indhandlingspriser, som kommer fiskerne og fangerne til gode og ikke kun Royal Greenland. Fiskerne er trods alt dem, der skaffer en stor del af selskabets indtjening, siger han. 

Konflikt eller ej: Hvis du glæder dig til at købe frisk, lyserød stenbiderrogn på Kalaaliaraq (Brættet, red.), så skal du væbne dig med tålmodighed. For det er svært at sige, hvornår fiskeriet starter, siger departemenetschef Jørgen Isak Olsen: 

- Så snart lokalaktørerne i KNAPK melder ind, at de er klar, kan vi starte fiskeriet en uge efter, siger han. 

Fiskeriet efter stenbider varer højst 60 dage, eller til når kvoten er opbrugt. 

Det betyder altså, at sæsonen slutter senest den 15. juli.

Demonstration foran Royal Greenlands hovedkontor i Nuuk. Foto © : Malik Brøns / KNR