Kommuner kritiserer ny handlingsplan mod omsorgssvigt

Udkastet til en ny handlingsplan mod omsorgssvigt af børn og unge får hårde ord med på vejen af flere kommuner.
Både Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq kritiserer udkastet til den nye handlingsplan. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. november 2019 06:12

Sidste efterår besluttede Inatsisartut, at der skulle laves en handlingsplan for, hvordan omsorgssvigt af børn og unge kan nedbringes.

Naalakkersuisut har nu sendt et udkast til planen i høring, men udkastet får kritik fra flere kommuner.

Handlingsplanen er lavet, så den retter sig både mod udsatte familier og mere bredt med en række tilbud rettet mod alle familier, oplyser departementet for sociale anliggender og justitsområdet.

Planen overser de mest udsatte 

Udvalgsformanden for udvalget for Børn og Familie i Kommuneqarfik Sermersooq er bare ikke tilfreds med planen. Han mener simpelthen ikke, at den kommer til at ændre noget for de udsatte familier:

- Nogle af tilbuddene vil det primært være de ressourcestærke familier, der kommer til at benytte. Der mangler tilbud, som er skræddersyet til de udsatte familier, siger Uju Petersen.

LÆS OGSÅ National handlingsplan for omsorgssvigtede børn vedtaget

Som et eksempel peger udvalgsformanden på, at departementet vil gøre sundhedsområdet til en del af familiecentrenes opgaver.

Familiecentrene hører under kommunerne, som hver især bestemmer, hvilke opgaver de skal løse:

- Det er helt galt. Dels er det brud på kommunernes selvbestemmelsesret, og ikke mindst er familiecentrene et tilbud til de mest udsatte børn og familier og ikke et alment tilbud til alle. siger Uju Petersen.

LÆS OGSÅ Børn skal inddrages i national handlingsplan

Også Komune Kujalleq er kritisk overfor handlingsplanen. Kommunens mener, at handlingsplanen fuldstændig mangler konkret handling. Den beskriver i store træk bare de problemstillinger, man allerede kender, lyder det fra kommunen.

Fagchefen for Børn og Unge i Kommune Kujalleq, Nielsine Petersen, vurderer, at hvis planen skal blive mere konkret, skal Naalakkersuisut inddrage andre instanser som eksempelvis sundhedsvæsenet.

Der mangler uddannelse

Udvalgsformanden i Sermersooq mener, at heller ikke kommunerne har været inddraget nok i udarbejdelsen af den nye handlingsplan:

- Under forløbet har der været en enkelt workshop og en seminardag, hvor de centrale punkter ikke har været drøftet, siger Uju Petersen.

Et andet kritisk punkt af planen er fraværet af en plan for uddannelse af flere socialrådgivere.

Fordi det ifølge Kommuneqarfik Sermersooq er det essentielt for at løse problemer med omsorgssvigt af børn og unge.