Kommende Naalakkersuisut må forbedre økonomien

Der vil ikke være plads til lønstigninger eller forbedring af levestandarden her i Grønland de næste mange år, efter bruttonationalproduktet to år i træk faldt ialt med 2,2 procent siden 2012.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
14. november 2014 16:55

Det siger lektor i Copenhagen Business School, Lise Lyck, som er ekspert i politik, sociale og økonomiske forhold i Grønland efter Grønlands Statistik afslørede de seneste tal om Grønlands bruttonationalprodukt faldt to år i træk.

- Det er en trist udvikling der blev afsløret. Fordi det betyder, at den samlede produktion og som er til rådighed for det grønlandske samfund, er blevet mindre. Det betyder også, at man skal passe meget på økonomien fremover, fordi der ikke vil være plads til lønstigninger eller til forbedringer, siger altså Lise Lyck.

 

Bruttonationalprodukten falder for anden år i træk

Grønlands bruttonationalprodukt faldt i 2013 med hele 1,9 procent efter en korrektion for prisudviklingen her i landet. Nedgangen skyldes hovedsaligt et kraftigt fald i produktionen indenfor bygge- og anlægs industrien det senste år, skriver Grønlands Statistik.

Det er anden år i træk, at Grønlands bruttonationalprodukt faldt. I 2012 faldt det nemlig med 0,3 procent.

Derfor mener Lise Lyck, at Grønlands økonomiske situation er i alvorlig krise, da andre lande, som Grønland plejer at sammenligne med, er gået ud at deres økonomiske krise for længe siden.

- Det er et dårligt tegn for Grønland, fordi det bliver vanskeligere at får udviklingen igang. Når man sammenligner niveauet for den gennemsnitlig bruttonationalprodukt i Grønland med Færøerne så ligger Færøerne langt over gennemsnittet.

 

Udenlandske investorer bliver væk

Når der ikke er økonomisk vækst og tilmed tilbage gang i bruttonationalproduktet, må vi i Grønland kigge langt efter udenlandske investorer, foreksempel i minedriften, siger Lise Lyck og fortsætter.

- Derfor er vigtigt at kigge på, hvilke politik man vil præsenterer fremover udad til. Fordi hvis man i en økonomisk politik viser, at der er en vilje til en vækstorienteret politik så vil der også være mere interesse for virksomhederne i udlandet at sætte penge ind i det grønlandske samfund. Sagde lektor i Copenhagen Business School, Lise Lyck til Apollo Jeremiassen.

I 2011 var Grønlands bruttonationalprodukt i faste priser på 11 milliarder 454 millioner kroner og i 2012 var den reduceret til 11 milliarder 419 millioner kroner, hvorimod i 2013 var den helt ned på 11 milliarder 198 millioner kroner.