Kold luft i fiskeriudvalget

Siumut og koalitionspartierne er fortsat uenige om forslag til ændring af fiskeriloven. Siumut frygter at fiskeri-flåden kommer i hænderne på en lille pengestærk kreds.

Naalakkersuisut holder fast i, at investorer som ikke er direkte involveret i fiskeriet fra næste år skal have mulighed for at blive medejere i fiskeri-flåden. Men forslaget møder fortsat stærk modstand hos Siumut, der dermed udgør et mindretal i udvalget.

Der blev dømt time-out i behandlingen i fiskeriloven efter forårssamlingen i et forsøg på at lave et bredt forlig. Men det synes altså langtfra at blive tilfældet.

Siumut frygter at fiskeri-erhvervet kommer i hænderne på få, men penge-stærke investorer, hvis forslaget bliver gennemtrumfet i Inatsisartut. De bygger desuden deres frygt på, at Naalakkersuisut foreslår at loftet for kvoteandel bliver hævet fra det nuværende 10 procent til 15 procent.

- Siumut er bange for, at der vil blive ganske få ejere, når man øger loftet om ejerskab til 15 procent, derved vil den politiske målsætning om at sprede ejerskabet have den modsatte effekt, siger Siumuts medlemmer i fiskeriudvalget ifølge udvalgets betænkning, der bliver fremlagt i Inatsisartut i eftermiddag.

Men et flertal bestående af Inuit Ataqatigiit og Demokraterne mener, at den ordning er nødvendigt for at skaffe ny kapital til fornyelse af fiskerflåden.

- Inuit Ataqatigiit og Demokraterne anser at det fremsatte forslag udgør et egnet grundlag til at fremme en mere gunstig økonomisk udvikling og modernisering i fiskeriet, skriver flertallet i fiskeriudvalget i sin betænkning.

Koalitionen anbefaler dermed vedtagelse af forslaget, mens Siumut kræver, at forslaget bliver udsat for at lave nye undersøgelser.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt