Naalakkersuisut har uventet kunnet glæde sig over, at coronakrisens effekt på samfundsøkonomien ikke har været nær så voldsom, som først frygtet.Foto: KNR

Koalitionen indgår snæver finanslovsaftale

Finansloven for næste år er efter flere forsinkelser endelig på plads. Der er udsigt til et stort tocifret millionunderskud i 2021, men et et plus over de kommende fire år.

Naalakkersuisut indgår en finanslovaftale med sig selv, og derved er finansloven på plads med det mindst mulige flertal i Inatsisartut.

Finanslovsaftalen giver et underskud på 76,9 millioner kroner for næste år, og selv om det er et relativt stort underskud, er det mindre end frygtet.

  • Af finanslovsaftalen fremgår det, at de offenlige finanser skal i plus over de næste fire år.

 

  • Der skal spares 6 millioner kroner på Uddannelsesstyrelsen. 

 

  • 2 millioner kroner skal spares på Departementet for Sociale Anliggender og 2 millioner kroner skal spares på Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke.

Der var nemlig lagt op til et underskud på 183,2 millioner kroner - men det beløb er altså forhandlet ned nu.

Naalakkersuisut har nemlig uventet kunnet glæde sig over, at coronakrisens effekt på samfundsøkonomien ikke har været nær så voldsom, som først frygtet.

Faktisk er økonomien 69,8 millioner kroner bedre, end man havde frygtet næste år.

Besparelser rammer flere departementer

Af finanslovsaftalen fremgår det, at der over de kommende fire år samlet ventes et plus på de offentlige finanser på 26,1 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Politisk flertal tegner sig bag finanslov med millionunderskud

De findes blandt andet ved en række besparelser. Koalitionen vil eksempelvis spares 6 millioner kroner på uddannelsestyrelsen, og 2 millioner kroner på henholdsvis departementet for Sociale Anliggender og 2 millioner kroner på Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke.

LÆS OGSÅ Behandling af finanslov er forsinket: Vi har brug for mere tid

Desuden begraves en stor del af indsatsen for at sparke gang i olieudvinding, hvor posten Kulbrinte og Markedsføringsprojekter helt neddrosles i 2024.

Samlet har koalitionen fundet besparelser i det offentlige på 71,1 millioner kroner over de kommende fire år.

IA: Koalitionen var kompromisløs

Ifølge det største oppositionsparti, Inuit Ataqatigiit, fik man i dag mandag at vide, at partiets ønsker til en finanslov ikke ville blive imødekommet.

LÆS OGSÅ Forslag til finanslov blinker rødt forud for afgørende fase

- Under forhandlingerne fik vi et budskab fra Naalakkersuisoq for Finanser, at koalitionspartierne ikke ønsker, at gå os i møde på det oplæg vi har fremlagt. Det ærger os, at man ikke har være kompromisvillige, men dette beviser blot, at koalitionspartierne ikke har den galopperende ulighed i samfundet som førsteprioritet, skriver partiets formand, Múte Bourup Egede, i en pressemeddelelse.

Af aftalepapiret, som koalitionen har indgået, kan man se, at koalitionen har haft forhandlinger og indgået foreløbige aftaler den 18 og 21 november, hvor der er fundet besparelser på 20,2 millioner kroner for næste år.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt