KNR skulle ikke sende VM-kvalifikation. Så blev ledelsen indkaldt til et møde om politiske ønsker

Et møde iværksat af forhenværende naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen (IA) fik tilsyneladende KNR til at sende VM-kvalifikationsrunderne i kvindehåndbold.
KNR sender alligevel VM-kvalifikationsrunder i kvindehåndbold på sine kanaler. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR
Skrevet af Liv Almer
08. juni 2023 07:18

Beslutningen var egentlig taget.

KNR skulle ikke sende VM-kvalifikationskampene i kvindehåndbold på sine kanaler. I stedet var det nemlig blevet besluttet, at produktionsselskabet Made in Nuuk skulle sende kampene.

Men 29. maj blev KNRs ledelse pludselig indkaldt til et møde med departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke.

Et møde iværksat af forhenværende naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen (IA).

Et politisk ønske

I Grønland er det et krav, at et medie er uafhængigt af det offentlige og interesseorganisationer, herunder politiske partier, for at mediet kan modtage mediestøtte.

Herudover indgår KNR public service kontrakter, som varer fire år, for at undgå politisk indblanding i programindholdet i den daglige produktion.

Der er altså det, man i daglig tale kalder for et armslængdeprincip til Inatsisartut, som skal sikre, at medier som KNR producerer uafhængig og objektiv journalistik.

Ifølge direktøren i KNR, Karl-Henrik Simonsen, havde departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke da heller ikke til formål at bestemme, hvad KNR skulle sende:

- De har ikke presset os til at sige ja til det her. Men det er da helt sikkert, at de havde et meget klart signal om, at de ønskede, at alle blev tilgodeset. Så det er lige så meget signal til os, som det er signal til TAAK (Grønlands håndboldforbund, red.). Men de var opmærksomme på, at de ikke måtte blande sig, siger han.

Har I besluttet jer for at sende kvalifikationsrunderne, fordi I oplevede et politisk pres?

- Nej, vi har ikke besluttet at sende det, fordi der er et politisk pres. Men der har været et politisk pres både på håndboldforbundet og os, det er helt klart, at de har ønsket, at sådan en stor begivenhed skulle dækkes optimalt.

Et klart signal

Mødet med departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke mundede ud i, at KNR alligevel besluttede sig for, at sende kvalificeringsrunderne på sine kanaler.

Det gjorde man ved at samarbejde med produktionsselskabet Made in Nuuk, som oprindeligt havde fået lov til at sende kampene, om at sende deres livestream på KNRs kanaler.

Mener du, at politikerne overholder armslængdeprincippet?

- Ja og nej. Fordi, ja, de har i hvert fald tilkendegivet meget klart, at de ikke var enige i den første beslutning, vi tog. Men de har ikke blandet sig, siger Karl-Henrik Simonsen.

Et udtryk for Peter Olsens ønsker

Ifølge afdelingschef i departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Karl Davidsen, har departementet ikke brudt med armslængdeprincippet:

- Departementet holdt møde med KNRs bestyrelse, og gav naalakkersuisuts ønsker videre. Der var ikke nogen krav. Det var nogle ønsker, der blev fremlagt, siger han til KNR.

I et opslag på Facebook skriver forhenværende naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen (IA):

- Som vi ved, så bliver kampene ”desværre” ikke sendt gennem KNR-TV men sendes via internettet af et selvstændigt firma. Og desværre har dette betydet, at en masse borgere i byer og yderdistrikterne ikke kunne følge med. Også selvom det var borgernes penge man brugte, for at Grønland kunne være vært, skriver han og fortsætter:

Derfor har vi også fra naalakkersuisut sagt, at det er vigtigt, at kampene sendes til hele landet. Heldigvis blev der enighed om i sidste øjeblik, at kampene streames via KNR. Dette var en af de ting, jeg lavede som naalakkersuisoq, skriver han.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Peter Olsen (IA), men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.