KNAPK varsler demonstration

Forhandlingerne mellem KNAPK og Royal Greenland om kiloprisen for stenbidere er stadig stillestående. Nu vil KNAPK demonstrere mod Inatsisartut og Naalakkersuisut, som de kritiserer for ikke at blande sig.
Nikkulaat Jerimiassen og KNAPK vil demonstrere mod Inatsisartut og Naalakkersuisut tirsdag den 18. april. Foto © : KNR
16. april 2023 18:28

Anden uge af kvotevinduet på stenbider lakker i dag mod enden.

Sæsonen skulle egentlig være startet den 1. april, men fiskerne stadig er i land, for forhandlingerne mellem KNAPK og Royal Greenland om kiloprisen er nemlig igen i år stødt på grund

Og nu varsler KNAPK en demonstration på tirsdag den 18 april.

- Vi har nået en alvorlig og vanskeligt status på fiskeriområdet. Vi føler, at der ingen andre udveje er, og derfor har vi valgt at demonstrere, siger formanden for KNAPK, Nikkulaat Jerimiassen, til KNR.

Sagen kort

  • 1. april starter den sæson, hvor fiskerne kan fiske efter stenbider. Det må de gøre i 60 dage .
  • Men sådan kommer det ikke til at gå i år.
  • En gammel konflikt fra sidste år er nemlig blusset op igen. 
  • Den handler om, at Royal Greenland vil betale 22 kroner per kilo indhandlet stenbiderrogn - og det er for lidt mener fiskerne, der nu holder deres garn på land. 
  • Sidste år tilbød Royal Greenland også fiskerne 22 kroner per kilo. Det fik fiskerne til at demonstrere foran Royal Greenland og selvstyretårnet i Nuuk.
  • Royal Greenland styrer selv startprisen, og de er ikke forpligtet til at indgå forhandlinger. 
  • Men efter knap tre uger satte fiskerne alligevel garn ud og begyndte at hente stenbider op. Og de fik ikke forhøjet prisen på de 22 kroner per kilo.

 

KNAPK vil have et 5 kroners tillæg til indhandlingsprisen på stenbiderrogn.

Modparten Royal Greenland vil give 22 kroner per kilo, hvilket er det samme som sidste år, og det nægter fiskerne at acceptere.

Demonstrationen er rettet mod Inatsisartut og Naalakkersuisut, som KNAPK ikke mener løfter deres opgave og ansvar overfor fiskerne.

Derfor mener foreningen, at Naalakkersuisut bør træde tilbage.

- Vi skal også tænke på, at priserne stiger. Fiskernes løn ændrer sig ikke, men alle andre i samfundet får mere løn. Vores udgangspunkt er, at vi ikke længere kan acceptere den meget lave løn i forhold til fiskernes og ufaglærte arbejderes løn, lyder det fra Nikkulaat Jerimiassen.

KNAPK vil have Naalakkersuisut til at blande sig i forhandlingerne, da Royal Greenland er en offentlig ejet virksomhed.

Naalakkersuisut har dog afvist at blande sig, da man ifølge naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Karl Tobiassen, har respekt for organisationerne og tillid til, at parterne selv kan finde en løsning, lyder det i en pressemeddelelse.