KNAPK hilser forligsmand velkommen, men holder fast i priskrav

Naalakkersuisut opfordrer en uvildig forligsmand til at gennemføre forhandlingerne mellem KNAPK og Royal Greenland. Det er KNAPK åbne for, men det bliver ikke på bekostning af indhandlingsprisen.
Vittus Qujaukitsoq.
KNAPK's direktør Vittus Qujaukitsoq synes ikke det er retfærdigt overfor fiskerne, at Royal Greenland ikke vil hæve priserne for stenbiderrogn. Foto © : Carsten Faurschou/KNR
13. april 2023 07:05

KNAPK og Royal Greenland er fortsat uenige om indhandlingsprisen for stenbiderrogn, men nu hilser fiskernes fagforening en uvildig forligsmand velkommen, der skal hjælpe med at gennemføre forhandlingerne.

Det gør de efter naalakkersuisut har opfordret parterne til at indsætte en uvildig forligsmand.

KNAPK understreger dog, at prisen fortsat skal være højere end i dag.

- KNAPK går til sagen med henblik på at få en højere indhandlingspris, siger KNAPK’s direktør Vittus Qujaukitsoq.

22 kroner er hvad Royal Greenland vil give de grønlandske fiskere per kilo stenbiderrogn. Samme pris som sidste år. Og ligesom sidste år, er fiskerne langt fra tilfredse med den pris og nægter derfor at fiske. Derfor har stenbideren fået lov til at svømme rundt i fred ro siden 1. april, og fiskerne får intet fanget – og dermed ingen fortjeneste.

Uretfærdig pris

KNAPK har tidligere kaldt indhandlingspriserne for uretfærdige og mener, de kun kommer Royal Greenland til gode og lader fiskerne i stikken.

­- Vi vil gerne have, at indhandlingspriserne reflekterer markedspriserne. Ikke bare i nabolandene men generelt i markedet. De kystnære fiskere bliver mister en god indtjening, siger Vittus Qujaukitsoq.

Hvad indhandlingsprisen så skal være, vil direktøren for fagforeningen dog ikke fortælle.

Sagen kort

  • 1. april starter den sæson, hvor fiskerne kan fiske efter stenbider. Det må de gøre i 60 dage .
  • Men sådan kommer det ikke til at gå i år.
  • En gammel konflikt fra sidste år er nemlig blusset op igen. 
  • Den handler om, at Royal Greenland vil betale 22 kroner per kilo indhandlet stenbiderrogn - og det er for lidt mener fiskerne, der nu holder deres garn på land. 
  • Sidste år tilbød Royal Greenland også fiskerne 22 kroner per kilo. Det fik fiskerne til at demonstrere foran Royal Greenland og selvstyretårnet i Nuuk.
  • Royal Greenland styrer selv startprisen, og de er ikke forpligtet til at indgå forhandlinger. 
  • Men efter knap tre uger satte fiskerne alligevel garn ud og begyndte at hente stenbider op. Og de fik ikke forhøjet prisen på de 22 kroner per kilo.

 

I mellemtiden må fiskerne tålmodigt vente, imens fiskesæsonen bliver kortere og kortere.

- Jeg synes ikke, at de kystnære fiskere fortjener at vente for længe. Det er jo trods alt deres indtjening, det går ud over, hvis sagen trækker i langdrag, så tiden er en vigtig faktor, som vi forholder os til, siger Vittus Qujaukitsoq.

Bortset fra fiskerne i Paamiut, som er gået bagom KNAPK og nu har meldt sig klar til at fiske - aftale eller ej. Og det er noget, som frustrerer KNAPK. Det svækker nemlig deres sag ved et forhandlingsbord.

Villig til en aftale

På den anden side af forhandlingsbordet er Royal Greenland villige til at indgå en forhandlingsaftale. Den skal bare gælde for hele fiskeribranchen og ikke Royal Greenland alene.

- Skulle Royal Greenland indgå en prisaftale som enepart, vil det stille selskabet i en dårligere position end konkurrenterne, idet disse kan justere prisen op og ned afhængig af markedssituationen. Royal Greenland vil ikke kunne agere på samme måde. Den situation ønsker vi ikke at stå i, siger Royal Greenland i en pressemeddelelse.

Selskabet forklarer også, at prisen på de 22 kroner med en bonus på én krone per kilo er beregnet ud fra de aktuelle markedsvilkår.

Om de også er åbne for idéen om en uvildig forligsmand, vil selskabet dog hverken be- eller afkræfte. Det er en sag mellem dem og KNAPK understreger selskabets kommunikationschef.

Forligsmand eller ej er KNAPK’s krav endeligt. Indhandlingsprisen skal én vej, og det er op.

Kommer I til at stille jer tilfredse med den nuværende pris, hvis forligsmanden kommer frem til samme beløb?

- Nej. Jeg tror, det står klart for parterne, at KNAPK går til sagen med henblik på at få en højere indhandlingspris, siger Vittus Qujaukitsoq.