KNAPK håber på ny fordeling efter kvotechok

Den store nedjustering på rejekvoten er alvorlig, men det kunne have set langt værre ud, hvis ikke fiskeriet havde været inddraget, lyder det fra branchen.
16. januar 2015 17:50

 

 

I år bliver kvoten for rejefiskeri på Vestkysten skruet yderligere ned til 73.000 tons, det er et fald på 14 procent sammenlignet med 2014.

Det ærgrer Inatsisartuts fiskeriudvalg hvis formand, Nikolaj Jeremiassen (S), i går bekymret skrev:

- Udvalget bemærker, at biologernes rådgivning afviger fra rejefiskernes vurdering af bestandens størrelse og udbredelse. Vi synes derfor, det er vigtigt, at fiskernes erfaring og viden fremover inddrages, i større omfang end tilfældet er i dag. 

 

Delvist tilfredse fiskere

Men virkeligheden er, at både de små og store fiskere og biologerne er blevet hørt allerede i Fiskerirådet, og at man her har nået et kompromis, der faktisk ligger højere end biologernes kvoteanbefaling.

- Vi er tilfredse med, at det lykkedes os via Fiskerirådet at få forhandlet en større kvote, end den meget lave kvote som biologerne havde anbefalet, siger Petrus Biilman, der er direktør i fisker- og fangerorganisationen KNAPK, til KNR.

Han hentyder til den oprindelige indstilling fra biologerne, som lød på, at rejekvoten skulle nedjusteres med 20.000 tons helt ned til 65.000 tons.

 

Husker på fifty-fifty-krav

Selvom fiskerne har fået sat deres fingeraftryk på den endelige rejekvote, ændrer det ikke på, at  KNAPK lige nu er bekymrede for konkurser i rejefiskeriet.

Direktøren i foreningen, Petrus Biilman, håber, at naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse (S), i en snarlig fiskerilov måske vil lytte til et KNAPK-krav gennem lang tid: At fordelingen af hele rejekvoten bliver fifty-fifty mellem det havgående og det kystnære frem for som nu 57 procent til de store og 43 procent til de kystnære.

- Hvis kravet bliver hørt, og vi får en fifty-fifty opdeling af rejekvoten, så vil det kunne redde nogle af de mindre virksomheder, som er kommet i risiko for at gå konkurs med årets kvotefald.