Klimaansvarlig er skuffet over Danmark

På det afsluttede klimatopmøde nåede den politisk ansvarlige for klimaområdet i Grønland, Jens B. Frederiksen og den danske klimaminister Martin Lidegaard ikke frem til nogen afklaring i tvivlsspørgsmålet om den CO2-aftale, som landene ifølge Grønland indgik i 2009.
12. december 2011 10:39

Naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen fortalte forleden her i Radioavisen, at han var bange for at Danmark var ved at løbe fra aftalen. Og hans bange anelser holdt stik.

Ifølge Jens B. Frederiksen skulle de to lande ellers være enige om, at Grønland ikke selv skal betale for den fremtidige udledning af CO2 fra nye industrier såsom udvinding af olie, gas og mineraler. Men:

- Det, der så var udgangspunktet fra klimaministeren, det var, at den aftale som Kuupik Kleist og Lykke Friis havde indgået efter hans oplevelse kun gjaldt under COP15, siger Jens B. Frederiksen.

- Vi var naturligvis særdeles skuffet over det, da vi mente, at vi havde en klar aftale med den tidligere danske regering. Men set i lyset af det, så synes jeg, at vi er gået nogle skridt fremad igen nu, så vi kan komme videre, siger Jens B. Frederiksen.

Men hvordan kan den tilsyneladende store uenighed mellem landene være opstået?

- Vi synes ikke fra Grønlands side, at der er noget, der kan misforståes i den. Det vil jeg sige meget, meget klart, og det er så også derfor, at vi har været skuffede. Men når det er sagt, er vi også nødt til at komme ind på et konstruktivt spor, så vi i Grønland kommer til at betale så lidt som overhovedet muligt for den nye industri og den CO2-udvinding, som vi har, siger Jens B. Frederiksen.

Jens B. Frederiksen skal til januar sammen med den danske Klima- og miljøminister Martin Lidegaard endnu engang forsøge at nå til enighed om Grønlands fremtidige CO2-udledning.

- Vi står rimelig godt, vil jeg mene. Der var rimelig stor forståelse for, at vi naturligvis også skal have lov at udvikle os. Vi er jo et land, der i 1990 ikke var særligt veludviklet på mange områder, og vi mener så, at vi skal have rum til industriel udvikling, så vi kan få en velfærd, der svarer til den danske, siger Jens B. Frederiksen.