Fortsat uenighed om vejen til kvotefri områder i koalitionen

Naalakkersuisoq for fiskeri sigter mod en bekendtgørelse for at fjerne kvotefri områder omkring nytår, men Nunatta Qitornai vil vente på Fiskerikommissionens anbefalinger.
Det er forventningen, at Fiskerikommissionen er klar med dets anbefalinger til februar næste år.
02. oktober 2020 05:49

Alt tyder på, at de kvotefri områder for kystnært fiskeri efter hellefisk snart er fortid.

I koalitionen er der enighed om at arbejde for at fjerne områderne og indføre kvoter, men der er ikke enighed om vejen derhen.

Onsdag fastslog Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S), under en spørgetime i Inatsisartut, at han håber på at have en bekendtgørelse klar til nytår, så der kan indføres forvaltning.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil afskaffe kvotefri områder i det nye år

Det arbejde støtter Demokraatit op om, mens koalitionens andet parti, Nunatta Qitornai, ønsker at vente på Fiskerikommissionens anbefalinger for at undgå eventuelt dobbeltarbejde.

Det fortæller Aleqa Hammond.

- Jeg er lidt overrasket over hans (Jens Immanuelsens red.) svar, fordi han tidligere udmeldte, at han vil vente på Fiskerikommissionen anbefalinger. Det kan ende i dobbeltarbejde, hvis han begynder nu, og Fiskerikommissionen senere kommer med en anden anbefaling, siger hun.

Demokraatit er klar til at ændre

Nivi Olsen fra Demokraatit ser gerne, at de kvotefri områder kommer under forvaltning så snart, at departementet er klar med en bekendtgørelse.

Det er nemlig en del af kravet for, at det grønlandske fiskeri efter hellefisk blev MSC certificeret i 2017.

- Hvis vi skal udvikle fiskeriet fremadrettet, så er det meget vigtig at oprette forvaltningsområder i de nuværende kvotefri områder, siger hun.

LÆS OGSÅ Forslag: Naalakkersuisut vil prøve at afskaffe kvotefrie områder igen

En del af Naalakkersuisuts forslag er foruden at indføre forvaltning også at rykke på forvaltningsgrænserne kommunerne mellem. Eksempelvis lægges der op til, at forvaltningsgrænsen mellem Avannata Kommunia og Qeqqeta Kommunia rykkes mod syd.

Kan betyde ændring i kvoterne

Samtidig vil KNAPK have forhøjet kvoterne, hvis de kvotefri områder fjernes.

Ifølge Nivi Olsen er det for tidlight med den diskussion.

LÆS OGSÅ Immanuelsen: Det er op til politikerne at vurdere kvotetildeling

Aleqa Hammond mener derimod, at kvoterne skal ændres, hvis man ændrer forvaltningsgrænserne. Kvoterne skal således forhøjes i en kommune, hvis kommunens forvaltningsområde vokser og omvendt.

Hun mener desuden, at spørgsmålet bør tages op i Inatsisartut, selvom Naalakkersuisut kan ændre bekendtgørelser udenom Inatsisartut.

Du kan se de forvaltningsgrænser, som Naalakkersuisut vil indføre, på billedet nedenunder.