Naalakkersuisut vil afskaffe kvotefri områder i det nye år

Naalakkersuisut arbejder på at afskaffe de kvotefri områder for kystnært fiskeri efter hellefisk. Ifølge naalakkersuisoq for fiskeri er en bekendtgørelse kun få måneder væk.
Det er vigtigt for landets store eksportører af fisk, at fiskeriet er MSC-certificeret, når det skal afsættes på de globale markeder. Foto © : PR. Royal Greenland
01. oktober 2020 05:33

Det skal være slut med kvotefri områder for kystnært fiskeri efter hellefisk. Det mener naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S), som længe har arbejdet på at få indført forvaltning i de omdiskuterede områder.

Går alt efter planen, er en ny bekendtgørelse klar før nytår.

- Vi vil skabe forvaltningsområder i det kystnære fiskeri, fordi det har været et krav ved indførelse af MSC-mærkning, at vi skal til at styre de kvotefri områder. Jeg regner med, at vi allerede før den 1. januar kan være klar med en bekendtgørelse, sagde han under en spørgetime i Inatsisartut onsdag.

LÆS OGSÅ Forslag: Naalakkersuisut vil prøve at afskaffe kvotefrie områder igen

Det var hans partifælle, Karl Kristian Kruse, som i sin tid stillede forslaget, der førte til indførelsen af kvotefri områder tilbage i 2014.

Det udenskærs fiskeri efter hellefisk i Vestgrønland blev MSC-certificeret i maj 2017, og deri indgik kravet om, at hele fiskefarvandet omkring Grønland skal under forvaltning.

Kommunale bekymringer ved høringsproces

Der har været høringssvar med frist frem til den 28. august om Naalakkersuisuts forslag.

Her fremgår det, at hovedparten af de 11 forskellige parter, som eksempelvis Royal Greenland, forskellige departementer, KNAPK og WWF er positive over for arbejdet.

Dog pointerer Avannaata Kommunia utilfredshed med de nye forvaltningsgrænser, som Naalakkersuisut foreslår. Her rykkes forvaltningsgrænsen mod syd, hvilket betyder flere fiskere under kommunens forvaltningsansvar.

Vi er bekymret for, at kvoterne slipper hurtigere op end i dag, hvis de afskaffer de kvotefri områder uden at forhøje kvoterne samtidigt, skriver Avannaata Kommunia i deres høringssvar.

KNAP udtrykker også bekymring for, hvis to kommuner har to forskellige fiskeripolitiker på en forvaltningsgrænse.

Du kan se de forvaltningsgrænser, som Naalakkersuisut vil indføre, på billedet nedenunder.