Forlængelsen af lufthavnen i Nuuk er en del af lufthavnspakken, hvor også forlængelse af lufthavnen i Ilulissat og anlæggelse af en ny lufthavn i Qaqortoq indgår.Foto: Malik Brøns, KNR

Klapsalver og protester ved historisk sprængning

Der var både klapsalver og protester før og efter den første sprængning ved lufthavnen i Nuuk.

- Det er en glædens dag, og nu kan vi reelt sætte startskuddet til etableringen af en international lufthavn i Nuuk, som der er blevet talt om i de sidste mange år.

Det siger administrerende direktør hos Kalaallit Airports, Peter Wistoft, lige før der bliver trykket på knappen til den første sprægning til hovedstadens nye lufthavn.

Sprængning på onsdag

Byggeriet af den nye internationale lufthavn i Nuuk begyndte onsdag, da Kalaallit Airports lavede den første sprængning.

 

Kalaallit Airports forventer, at lufthavnene i Nuuk og i Ilulissat vil stå færdige i slutningen af 2023.

 

Også lufthavnen i Qaqortoq er planlagt til 2023, og byggeriet forventes at blive udbudt næste år.

 

Begyndelsen af byggeriet i Nuuk bliver markeret klokken 16.30 og finder sted ved Sisorafiit- Skiliften.

En ceremoniel sprængning, der markerer, at man nu for alvor er i anlægsfasen af lufthavnspakken.

Forlængelsen af lufthavnen i Nuuk er en del af lufthavnspakken, hvor også forlængelse af lufthavnen i Ilulissat og anlæggelse af en ny lufthavn i Qaqortoq indgår.

LÆS OGSÅ Første sprængning: Historisk byggeri går i gang med blandede følelser

- Det er en kæmpe mulighed for udvikling af det grønlandske samfund, at man nu får nogle lufthavne, der er placeret dér, hvor folk skal hen og ikke ud fra militærstratetiske hensyn, som de gamle lufthavne er etableret efter, siger Peter Wistoft.

Dagens sprængning er det foreløbige kulmination af mange års ophedet debat.

Inooraq på otte år trykkede på knappen

Fomanden for Naalakkersuisut stod for den første sprægning sammen med en sprægningsleder og en otte-årig dreng.

- Inooraq står her ved siden af mig. Det var ham, der tryggede på knappen, ham der udløste sprængningen. Vi tog ham med, fordi hans generation er den næste i vores lands fremtid, siger Kim Kielsen.

Inooraq på otte år trykkede på knappen til den første sprængning. 

 

- Det næste skridt i lufttrafikken bliver taget i 2023. Det er planen, at lufthavnene i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq bliver færdige på samme tid. Trafikken i vores land bliver markant anderledes, siger Kim Kielsen.

Kim Kielsen har satset på lufthavnspakken, som ofte har bragt ham i politiks limbo. Han skulle jonglere med international storpolitik såvel som lokalpolitik, før han i dag kunne udløse den første sprængladning.

Kinesisk interesse i at investere i lufthavnsprojekterne udløste alarmer i USA, der var bekymret for, at Kina med investeringerne ville tilegne sig adgang til Arktis.

LÆS OGSÅ USA og Danmark uenige om Kinas lufthavnsinteresse

I sidste ende var det dog den danske stat, der påtog sig rollen som medinvestor. Dette vakte stor vrede internt i Siumut, og der var krav om, at Kim Kielsen skulle trække sig som formand.

Vrede var der også hos Partii Naleraq, som trådte ud af koalitionen i protest af dansk medejerskab af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq har forladt koalitionen

Og der er stadig utilfredshed over lufthavnspakken. Ikke mindst i Nuuk, hvor dagens sprængning ikke udelukkende blev modtaget med klapsalver.

- Jeg ærgrer mig selvfølgelig rigtig meget, siger talsmand for Angisunnguaq-gruppen, Christian Jeremiassen.

Angisunnguaq-gruppen har i længere tid været indædt modstander af forlængelsen af den nuværende lufthavn i Nuuk.

Christian Jeremiassen peger blandt andet på det lunefulde vejr i hovedstaden, som kan gå ud over hvor ofte flyene kan lette og lande.

- Vi ved endnu ikke, om det nytter noget, at de prøver at spare de cirka 50 minutter, det tager at flyve fra Nuuk til Kangerlussuaq. For hvis man vil til Nuuk fra København, skal man måske alligevel igennem Kangerlussuaq først, siger Christian Jeremiassen.

Han mener også, at befolkningen mangler at blive hørt i processen om lufthavnspakken, og at der stadig er spørgsmål om, hvorvidt sikkerheden er god nok på den forlængede landingsbane.

Angisunnguaq-gruppen har længe advokeret for, at der bygges en ny og længere lufthavn på Angisunnguaq-øen sydvest for Nuuk.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt