Klamydia og gonoré rammer også børn

Svie og smerte fra kønssygdomme er ikke forbeholdt voksne. Det viser de seneste tal fra Grønlands Statistik.
Foto © : Simon Uldum
30. maj 2017 16:02

Børn under den seksuelle, kriminelle lavalder på 15 år bliver hvert år smittet med kønssygdommene klamydia og gonoré her i landet. Sidste år blev der registreret 4445 tilfælde af kønssygdomme, og i 62 tilfælde var den smittede 14 år eller yngre.

Blandt de smittede var også helt små børn. I syv af de 62 tilfælde var det hos børn i aldersgruppen fem til ni år. Seks børn havde klamydia og ét barn havde gonoré, viser statistikken.

LÆS OGSÅ Syfilis-udbrud breder sig

FAKTA

Gonoré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt, men mødre med gonoré kan også smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles.

Klamydia smitter primært ved seksuel kontakt. Mødre med en klamydia-infektion kan smitte deres børn under fødslen. Hos smittede børn kan der ses en øjenbetændelse eller i sjældne tilfælde en lungebetændelse.

Kilde: Netdoktor

Antallet af tilfælde af kønssygdomme hos børn under den kriminelle lavalder har været konstant i de senere år. I 2010 lå tallet på 69, og i 2015 lå tallet på 60 tilfælde af gonoré og klamydia.

Kønssygdomme rammer alle

Børn er heldigvis langt fra den største gruppe, når man dykker ned i statistikken. De unge mellem 15 og 19 år er de absolutte topscorere, når det kommer til at blive smittet med syfilis, gonoré og klamydia.

LÆS OGSÅ 1435 grønlændere tisser glasskår

Mere end hver tredje kønssygdom i statistikken er registreret hos de 15 til 19-årige. I alt er 1387 tilfælde registreret hos Grønlands Statistik i den aldersgruppe, stærkt forfulgt af de 20 til 24-årige.

De triste tal rummer dog også et lille positivt element.

1387 registrerede kønssygdomme er nemlig en nedgang på
67 positive test for syfilis, klamydia og gonoré.