Foto: KNR

1435 grønlændere tisser glasskår

Vi står over for nogle store, kløende og generelt ubehagelige problemer i forhold til kønssygdomme.

Dobbelt så mange mennesker i Grønland har gonoré i forhold til i Danmark. Ikke per tusind indbyggere. Nej i alt.

I sidste uge bragte TV2 overskriften Gonoré-eksplosion rammer Danmark. Her er antallet af inficerede nemlig steget fra 500 til 672 det seneste år.

Heroppe er antallet steget fra 1355 smittede i til hele 1435. Det viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Landslægen.

Der er ikke noget nyt i, at der er mange kønssygdomme i Grønland. Således er der også 10 gange flere, der har klamydia Grønland i forhold til Danmark, mens der altså er mere end 200 gange flere med gonoré set i forhold til indbyggerantallet.

Ifølge landslæge Flemming Kleist Stenz er tallene ganske alarmerende, selv om det ikke er noget nyt, at der er mange kønssygdomme i omløb heroppe.

- Vi har jo altid ligget højt, men vi ser en stigning på gonoré. Vi ser en stigning på klamydia. Og ikke mindst så ser vi en stigning på syfilis, som har været væk i mange år, siger han.

Sammenligner vi med vores vestlige naboer, ser det dog knap så skidt ud.

- Kigger du andre steder hen som Nunavut, så er vi mere lig. Men høje er tallene.

Flemming Kleist Stenz ser nogle problemer i forhold til den måde, man i dag behandler gonoré på i dag, hvor man i stedet for at få stukket et smertefuldt kateter op i kalorius slipper med at tisse i en kop.

Derfor har man nu nedsat en gruppe, der skal tage sig af kønssygdomme i landslægeembedet. For at prøve at forene de nye metoder med den traditionel fremgangsmåde.

- Det er en smadder god ting, at det er blevet til en urinprøve, fordi det gør det meget nemmere at få undersøgt folk. Men vi skal på den anden side også huske de der klassisk gode ting med at man skal få snakket med den smittede og man skal altså også prøve at snakke om hvem de har været sammen med og prøve at de kommer ind til undersøgelse også for at stoppe smitteforløbne.

Skulle man være i tvivl om hvorvidt man har gonoré er tegnene ganske let genkendelige.

- Den gamle sætning med at tisse glasskår. Den er jo udemærket stadigvæk. Det gør rigtigt ondt, når man skal tisse. Så det er nok et af de første symptomer, så kan der komme noget udflåd fra urinrøret. Noget gult pus der kommer ud fra urinrøret, siger landslægen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt