Kirkegaard stiller spørgsmål ved liberalisering

- Er det overhovedet realistisk med et liberalt telemarked i et land som Grønland?
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Jens Thorin
09. juli 2015 09:44

Sådan lyder et retorisk spørgsmål fra medlem af Inatsisartut Jens-Erik Kirkegaard, der har stillet hele 18 paragraf 37-spørgsmål til Naalakkersuisut om netop liberalisering af telemarkedet.

Jens-Erik Kirkegaard arbejder til dagligt som menig medarbejder i Tele-Post, og han har stillet hele 18 paragraf 37-spørgsmål til Naalakkersuisut om netop liberalisering af telemarkedet.

Spørgsmålene blev stillet dagen før Tele-Post kom med meddelelsen om, at selskabet nu er klar med liberaliseringspriser for internet, og at priserne for de såkaldte engros- og gensalgsprodukter er nu beregnet.

Dermed har andre operatører mulighed for at samle deres egne data- og internettjenester.

Læs også Qulaarpaa Teleanalytiker kalder liberalisering for ’tosset’

Tele-Posts engrosprodukter gør det muligt for operatørerne at opbygge deres eget produktsortiment og videresælge alle typer internet- og dataprodukter.

Men Jens-Erik Kirkegaard savner beregninger og analyser, der viser, hvad den nye og ændrede regulering af telemarkedet kan have af konsekvenser for solidaritetsprincippet, som han formulerer det.

- Det ser ud som om, det er vigtigere at liberalisere end at debattere og analysere, hvilke konsekvenser lavere profitabilitet i Telepost Greenland A/S og stop af krydssubsidiering kan få for Grønland, ligeledes for det grønlandske samfund og solidaritetsprincippet, skriver Inatsisartutmedlemmet.

Læs også Konkurrence-ekspert: Klap lige liberaliseringshesten

Han anerkender, at billigere internet kan være tilfældet i visse byer i starten.

- Men uden beregninger og analyser er det gætterier, fordi beslutninger tilsyneladende ikke træffes på oplyst grundlag, understreger Jens Erik Kirkegaard.

- Der er mange uafklarede spørgsmål. Derfor er det vigtigt at beslutninger træffes på et oplyst grundlag, fordi det vil være noget nær umuligt at rulle et liberalt telemarked tilbage, skriver Jens Erik Kirkegaard.

Et af hans paragraf 37-spørgmål handler i øvrigt om Tele-Posts nye liberaliseringspriser for internet.

Han spørger også, om det er korrekt, at den nuværende liberalisering af internettjenester og mobil er baseret på en ca. 15 år gammel rapport?  Altså eksempelvis før Tele fik anlagt sit søkabel, og mobiltelefon-producenterne kom med deres 4. generations produkter.

Læs også Jens-Erik Kirkegaard tvivler på billigere internet i fremtiden