Der vil slet ikke være konkurrence nok til, at der kan komme billigere internet og mobiltelefoni andre steder end i Nuuk, siger Niels Rytter.

Konkurrence-ekspert: Klap lige liberaliseringshesten

Grønland er slet ikke klar til konkurrence på teleområdet. Der er for få mennesker i landet til, at det kan fungere, vurderer ekspert. Han efterlyser samtidig bedre beregninger på, hvilke konsekvenser liberaliseringen vil få.

Grønland er slet ikke klar til konkurrence på teleområdet, sådan som politikerne ellers håber, at det vil ske i løbet af foråret, når telemarkedet bliver liberaliseret.

Der bor nemlig alt for få mennesker i Grønland til, at der kan komme gang i priskonkurrencen på teleydelser mellem teleoperatørerne - noget meget afgørende for, at der kommer billigere og bedre internet til borgerne.

Kun konkurrence i hovedstaden
Det er kun i Nuuk, at der kan komme konkurrence og lavere priser, vurderer konkurrence-ekspert, Niels Rytter, der har 35 års erfaring med konkurrenceområdet fra den danske konkurrencestyrelse og særlig viden inden for teleområdet.

Hvis de nye og mindre teleoperatører udfordrer Tele-Post på teleydelser andre steder end i Nuuk, vil det højst sandsynligt ende i nederlag, forudsiger Niels Rytter.

- Der er cirka 50.000 mennesker på Grønland og de er meget spredte. Den eneste by der har en kritisk masse, det er Nuuk. I de øvrige byer og bygder er der - efter min mening - ikke et forretningsgrundlag, siger han.

Ingen kender konsekvenser af liberalisering
Der vil højst være plads til en eller to udbydere på eksempelvis mobilmarkedet i Nuuk, vurderer Niels Rytter.

Han undrer sig over, at man alligevel fører liberaliseringen ud i livet. Ifølge ham er beregningerne af konsekvenserne ved en liberalisering af telemarkedet alt for usikre. Med andre ord ved man altså slet ikke, hvilke konsekvenser en liberalisering vil få.

- De anbefalinger der hidtil har ligget til grund for, at man ville liberalisere markedet er ikke tilstrækkelig underbyggede. De bygger ikke på tal eller konsekvensberegninger i et tilstrækkeligt omfang. Derfor vil det være lidt farligt at kaste sig ud i en liberalisering. Det kan medføre store skader på telemarkedet, siger han.

Tele-Post-udregninger er afgørende for billigere internet
Niels Rytter anbefaler i stedet Selvstyret at effektivisere Tele-Post og undersøge sagerne grundigere i stedet for at føre liberaliseringsplanerne ud i livet i denne omgang. Det kan på sigt give mulighed for mindre og mere sikre liberaliseringstiltag, der hvor det kan betale sig.

Tele-Post arbejder i øjeblikket på at regne ud, hvor meget det skal koste nye teleoperatører at købe sig ind på Tele-Posts eksisterende netværk og dermed telemarkedet i Grønland. Disse priser kan være med til at afgøre, om det bliver muligt at konkurrere på det ny og frie telemarked. 

Tele-Post skulle have været færdig med arbejdet til 1. april, men måtte udskyde deadlinen på grund af galloperende konsulentudgifter. Teleselskabet melder ud i løbet af et par uger, hvornår man kan være liberaliserings-klar.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt