Konkurrence-ekspert: Klap lige liberaliseringshesten

Grønland er slet ikke klar til konkurrence på teleområdet. Der er for få mennesker i landet til, at det kan fungere, vurderer ekspert. Han efterlyser samtidig bedre beregninger på, hvilke konsekvenser liberaliseringen vil få.
Skrevet af Peter Bye Andersen
14. april 2015 17:22
Versionist Jaaku Lyberth

Grønland er slet ikke klar til konkurrence på teleområdet, sådan som politikerne ellers håber, at det vil ske i løbet af foråret, når telemarkedet bliver liberaliseret.

Der bor nemlig alt for få mennesker i Grønland til, at der kan komme gang i priskonkurrencen på teleydelser mellem teleoperatørerne - noget meget afgørende for, at der kommer billigere og bedre internet til borgerne.

Kun konkurrence i hovedstaden
Det er kun i Nuuk, at der kan komme konkurrence og lavere priser, vurderer konkurrence-ekspert, Niels Rytter, der har 35 års erfaring med konkurrenceområdet fra den danske konkurrencestyrelse og særlig viden inden for teleområdet.

Hvis de nye og mindre teleoperatører udfordrer Tele-Post på teleydelser andre steder end i Nuuk, vil det højst sandsynligt ende i nederlag, forudsiger Niels Rytter.

- Der er cirka 50.000 mennesker på Grønland og de er meget spredte. Den eneste by der har en kritisk masse, det er Nuuk. I de øvrige byer og bygder er der - efter min mening - ikke et forretningsgrundlag, siger han.

Ingen kender konsekvenser af liberalisering
Der vil højst være plads til en eller to udbydere på eksempelvis mobilmarkedet i Nuuk, vurderer Niels Rytter.

Han undrer sig over, at man alligevel fører liberaliseringen ud i livet. Ifølge ham er beregningerne af konsekvenserne ved en liberalisering af telemarkedet alt for usikre. Med andre ord ved man altså slet ikke, hvilke konsekvenser en liberalisering vil få.

- De anbefalinger der hidtil har ligget til grund for, at man ville liberalisere markedet er ikke tilstrækkelig underbyggede. De bygger ikke på tal eller konsekvensberegninger i et tilstrækkeligt omfang. Derfor vil det være lidt farligt at kaste sig ud i en liberalisering. Det kan medføre store skader på telemarkedet, siger han.

Tele-Post-udregninger er afgørende for billigere internet
Niels Rytter anbefaler i stedet Selvstyret at effektivisere Tele-Post og undersøge sagerne grundigere i stedet for at føre liberaliseringsplanerne ud i livet i denne omgang. Det kan på sigt give mulighed for mindre og mere sikre liberaliseringstiltag, der hvor det kan betale sig.

Tele-Post arbejder i øjeblikket på at regne ud, hvor meget det skal koste nye teleoperatører at købe sig ind på Tele-Posts eksisterende netværk og dermed telemarkedet i Grønland. Disse priser kan være med til at afgøre, om det bliver muligt at konkurrere på det ny og frie telemarked. 

Tele-Post skulle have været færdig med arbejdet til 1. april, men måtte udskyde deadlinen på grund af galloperende konsulentudgifter. Teleselskabet melder ud i løbet af et par uger, hvornår man kan være liberaliserings-klar.