John Strand, teleanalytiker

Qulaarpaa Teleanalytiker kalder liberalisering for ’tosset’

John Strand har arbejdet som analytiker for teleindustrien i over 100 lande. Han anbefaler, at Naalakkersuisut sætter liberaliseringen i stå.

John Strand har ikke alene stor erfaring fra teleindustrien over hele kloden. Han har desuden fulgt udviklingen i Grønland igennem adskillige år. Han har nærlæst det materiale, der danner grundlag for liberaliseringen af teleområdet i Grønland. Teleanalytikerens vurdering er, at det er tvivlsomt om, befolkningen kan se frem til billigere internet som følge af liberaliseringen.

- Jeg har svært ved at se, hvordan de nye spillere skal gøre teleindustrien i Grønland mere effektiv og dermed kunne gøre teleydelserne billigere for grønlænderne.

 

Vigtige oplysninger mangler

Selvstyret har fået udarbejdet en rapport fra Copenhagen Economics, som danner grundlag for planerne om en liberalisering af telemarkedet. John Strand mener dog, at der er alt for mange ting, som rapporten ikke tager højde for.

- Hvis jeg skal sige det meget enkelt ud fra mine 20 års erfaring i denne industri, så er der her nok det mest tossede projekt, jeg har set i lang tid.

Som det er nu tjener TELE så langt de fleste penge på mobiltrafikken. Nogle af de penge bliver brugt til at holde prisen på internet nede. Men netop når det gælder mobiltrafikken, så er TELE allerede under pres. Skype erstatter telefonsamtaler ligesom f.eks. Facebook og WatsApp erstatter SMS-beskeder. Dermed bliver der færre penge til at støtte internettet.

- Det er en alvorlig fejl, at man ikke har undersøgt virkningerne af denne udvikling, fastslår John Strand.

 

Dyre ledningr

Et andet punkt, som man ikke har undersøgt ordentligt, er TELEs behov for at investere i blandt andet en forlængelse af søkablet mod nord samt i en udbygning af radiokæden.

- Jeg frygter, at det på længere sigt vil gå ud over forbrugerne, hvis TELE ikke længere har råd til at investere i sin infrastruktur, mener han.

John Strand er som udgangspunkt tilhænger af, at man liberaliserer telemarkedet. Men han mener, at det grønlandske marked er for lille og afstande for store, til at der er plads til mere end et teleselskab i Grønland.

 

Anbefaler et stop

Derfor er hans anbefaling, at man trykker på pauseknappen, når det gælder liberaliseringen.

- Det jeg vil foreslå politikerne er, at man tager en timeout.

Derefter bør man lave en mere præcis analyse af, hvad liberaliseringen af telemarkedet vil betyde for Grønland, især på lang sigt.

Det betyder dog ikke, at priserne på internettet ikke kan blive lavere i mellemtiden.

- Det er meget nemt at få priserne ned i Grønland. Selvstyret kan jo blot beslutte, at TELEs overskud skal være mindre og pengene bliver brugt til at sænke priserne, mener John Strand.


 

Sider