Kinesiske arbejdere tæt på grønt lys

I Danmark er det mulige anlæg af et aluminiumssmelteværk ved Maniitsoq kommet på den politiske dagsorden.
14. december 2011 10:23

Ekstrabladet skriver, at justitsminister Morten Bødskov for øjeblikket seriøst overvejer at give 2-3.000 kinesere tilladelse til at bo og arbejde i Maniitsoq i forbindelse med etableringen af selve smelteværket og et vandkraftværk. Tilsammen investeringer i omegnen af 22 milliarder kroner.

Justitsministerens overvejelser har fået Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Martin Henriksen op i det røde felt.

Han er rystet over, at justitsministeren overhovedet kan overveje, at give så mange udefrakommende opholds- og arbejdstilladelse.

- Det kan jo forandre Grønland og grønlandsk kultur ret markant. Jeg tror ikke, at det er tænkt ordentligt igennem, siger Martin Henriksen til Ekstrabladet.

Justitsminister Morten Bødskov har netop meddelt, at han og justitsministeriet efter anmodning fra de grønlandske myndigheder har indledt en dialog om mulighederne for, at Grønland kan anvende udenlandsk arbejdskraft til større anlægsarbejder mv. som led i udviklingen af den grønlandske råstofindustri.

Men det er ikke kun DF, der er bekymret for Grønlands fremtid, hvis tilladelsen bliver givet.
Det er forsker ved Aalborg Universitet, Anne Merrild også. Hun frygter, at der vil opstå prostitution, spillesteder, og øget kriminalitet.

- Man skal tænke på at undervise arbejderne i at bruge kondom. Når man flytter store befolkningsgrupper rundt i Kina, opdrager man mændene til at bruge kondom for at begrænse kønssygdomme og uønskede børn. Det er vigtigt, at man i Grønland tackler de her problemer og stiller krav til selskaberne, siger Anne Merrild til Weekendavisen.