Kim Kielsens åbningstale: Coronakrise, råstoffer og misbrug
Kort efter klokken 11 åbnede Inatsisartut årets efterårssamling. Traditionen tro holdt formand Kim Kielsen (S) en åbningstale - en tale, der især handlede om corona.
- Trods de specielle omstændigheder, som vi alle oplever i denne tid verden over, er det mig en glæde at se, at Inatsisartuts efterårssamling bliver en realitet, siger Kim Kielsen.
Han startede talen med at sige tak til dem, som har haft travlt med at begrænse coronavirus i landet.
- De har udført et kæmpestort stykke arbejde for, at vi i samfundet igen har kunnet have en ny hverdag i en tid med corona, siger han.
Også for Kim Kielsen selv har det været en svær periode, lod han forstå.
- Da smitten for alvor begyndte at sprede sig i vores nabolande, var jeg derfor nødsaget til at træffe nogle rigtigt tunge beslutninger.
LÆS OGSÅ Efterårssamling starter med kold luft: To naalakkersuisut er i farezonen
- Det var ikke nemt, for jeg havde ikke nogen, jeg kunne spørge. Og jeg vidste, at såfremt jeg fejlede, lå ansvaret på mine skuldre, og hver dag bad jeg til, at mit folk og mit land ikke blev ramt, sagde Kim Kielsen.
Derfor bør alle - også i Inatsisartut - væbne sig med tålmodighed under coronakrisen, lød det fra formanden.
Coronakrisen og hjælpepakker
Naalakkersuisuts forslag til finanslov lægger op til et underskud på 183 millioner kroner som følge af coronakrisen.
- Vi må regne med, at coronaepidemiens økonomiske følger stadig vil kunne mærkes i de kommende år, sagde Kim Kielsen.
Han forventer, at coronaregningen kommer til at lyde på omkring en halv milliard. Derfor bør Inatsisartut også udvise forsigtighed tænke sig godt om.
LÆS OGSÅ Forsker om efterårssamlingen: Finanslov, isbjørne og Nuugaatsiaq skal du holde øje med
- Derfor har Naalakkersuisut besluttet at være forsigtige med at komme med for mange udgiftstunge forslag.
- Men det er nødvendigt at investere i vort lands fremtid for at forhindre, at udviklingen går i stå. Jeg vil derfor opmuntre til, at man har dette i tankerne, når man tager stilling til de fremlagte forslag, sagde Kim Kielsen.
Gang i råstofområdet
Kim Kielsen kom også ind på råstofsområdet, som han mener aldrig har været vigtigere end nu i forhold til at tjene penge.
- Aldrig har det før været vigtigere for vores land at have nye og større indtægtsmuligheder som nu, sagde Kim Kielsen.
Senest har Naalakkersuisut givet en udnyttelsestilladelse til Tanbreez. Kim Kielsen regner også med at give en udnyttelsestilladelse til Dundas Titanium-projektet i Moriusaq før årets udgang.
Der var dog ikke noget om Kuannersuit-projektet og Greenland Minerals i Sydgrønland, som senest har fået godkendt deres VVM-redegørelse af Miljøstyrelsen for Råstofområdet.
Men for borgerne i Sydgrønland bør der stå en lufthavn klar i Qaqortoq i 2024, lød det fra formanden.
Udbygningen af lufthavnsbyggeriet blev annulleret for kort tid siden, fordi ingen af de bud, som kom på projektet, var til en pris, som Kalaallit Airports kunne betale. Buddene var simpelthen for dyre.
LÆS OGSÅ Udbud af Qaqortoq Lufthavn er annulleret: Alt for dyrt
- Man kan ikke komme udenom lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq, Sydgrønland. Affolkningen i Sydgrønland skal standses. Mulighederne for udvikling og skabelse af jobs skal optimeres.
- Denne udvikling er Naalakkersuisut fast besluttede på at gennemføre, og anser det som en vigtig vej i skabelsen af en mere ensartet udvikling i samfundet, sagde Kim Kielsen.
Nogle børn oplever ikke en tryg opvækst
Og så er der omsorgssvigt og seksuelt misbrug, som alt for mange børn stadig vokser op i.
- Selvom det gør ondt at sige dette, oplever børn og unge nogle forældres omsorgssvigt. Nogle mennesker udsætter også børn for seksuelt misbrug. Dette kan ikke accepteres, sagde Kim Kielsen.
LÆS OGSÅ Martha Abelsen om omsorgssvigt og misbrug: Vi skal anstrenge os nu
Omkring 20 procent af børn født efter 1995 har oplevet seksuelt misbrug. Desuden har en tredjedel af børnene oplevet at føle omsorgssvigt fra deres forældre.
- Naalakkersuisut fortsætter arbejdet med en styrket retssikkerhed for personer der har været udsat for overgreb, sagde Kim Kielsen.
Du kan læse hele talen her.