Efterårssamling starter med kold luft: To naalakkersuisut er i farezonen

I morgen vil formanden for Inatsisartut ringe efterårssamlingen i gang. Og der er lagt op til en samling med kold luft mellem koalition og opposition.
Oppositionen har anmodet om at få sat Revisionsudvalgets beretning og Kim Kielsens rolle i stenbidersagen på dagsordenen. Foto © : KNR / Malik Brøns
24. september 2020 06:08

Det bliver et travlt efterår for Inatsisartut-medlemmerne, når dørene åbner til efterårssamlingen på fredag.

Efterårssamling 2020 

 

Efterårssamlingen i Inatsisartut starter fredag den 25. september klokken 11.00 og varer frem til den 25. november.

 

Derefter holder Inatsisartut en pause og fortsætter med en vintersamling 2021, der starter den 16. februar og slutter den 2. marts.

 

Der bliver mange forslag, som skal behandles til efterårssamlingen.

 

56 nye punkter fra medlemmerne af Inatsisartut og 32 nye punkter fra Naalakkersuisut skal behandles.

For kolde vinde blæser over det politiske landskab, hvor stenbidersagen og lufthavnspakken lurer i horisonten.

To mistilidserklæringer lurer i salen. Den ene mod Kim Kielsen, den anden mod Karl Frederik Danielsen.

 

LÆS OGSÅ Revisionsudvalget rejser skarp påtale af Kielsen i stenbidersag

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), kan se frem til en efterårssamling, hvor stenbiderkvotesagen kaster lange skygger.

Revisionsudvalget er nemlig kommet med en skarp påtale i sagen, der handler om, hvorvidt Kim Kielsen var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker.

Oppositionspartier vil gerne behandle stenbidersagen til efterårssamlingen

Oppositionen med Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Atassut og Samarbejdspartiet har sendt en anmodning til formandskabet i Inatsisartut.

Det fremgår af et internt brev fra formændene fra samtlige oppositionspartier til formandskabet, som KNR er kommet i besiddelse af. 

De har i et brev anmodet om at få sat Revisionsudvalgets beretning og Kim Kielsens rolle i stenbidersagen på dagsordenen. De håber, at punktet kan blive behandlet i starten af samlingen.

LÆS OGSÅ Aleqa og Doris blev også undersøgt af Revisionsudvalget

Ellers bliver stenbidersagen hængende i luften, hvis den ikke bliver debatteret i salen, siger Inuit Ataqatigiits formand, Múte B. Egede:

- Sagen er alvorlig, og der er nødt til at tages stilling til den. Hvis ikke bliver den ved med at poppe op i lang tid, siger han. 

Samarbejdspartiets formand, Tillie Martinussen er enig. 

- Jo tidligere vi får den drøftet og får snakket om, hvad den betyder for koalitionen og konsekvenser for fremtiden, jo før kan vi komme videre, siger hun. 

Formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt, vil ikke bekræfte overfor KNR, om formandskabet vil sætte punktet på dagsordenen.   

Ifølge samfundsforsker ved Ilisimatusarfik, Birger Poppel, er der en stor sandsynlighed for, at Kim Kielsen står overfor en mistillidserklæring fra oppositionen.

- Sandsynligheden for, at nogle af oppositionspartierne vil stille et mistillidsvotum, er rimelig stor, siger han.

Partii Naleraq har stadig ikke tillid til Karl Frederik Danielsen

Derudover er der også en mistillidsdagsorden mod naalakkersuisoq for infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S). Den blev ikke stillet ved sidste års efterårssamling.

Partii Naleraq ville for et år siden erklære deres mistillid til Karl Frederik Danielsen - og i dag har partiet stadig ikke tillid til Karl Frederik Danielsen. 

LÆS OGSÅ Karl Frederik Danielsen undgår mistillidsvotum

- Sidste år ville vi gerne have stillet et mistillidsvotum mod naalakkersuisoq, Karl Frederik Danielsen, på grund af servicekontrakterne, de små lufthavne og lufthavnspakken generelt.

- Det har vi i allerhøjeste grad stadigvæk grund til at gøre. Vi har stadigvæk ikke tillid til naalakkersuisoq, siger Pele Broberg fra Partii Naleraq.