Revisionsudvalget rejser skarp påtale af Kielsen i stenbidersag
Mandag eftermiddag har Revisionsudvalget afleveret sin beretning i forbindelse med den såkaldte stenbidersag.
Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".
Sagen handler om, hvorvidt formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker.
I starten af juni meddelte Revisionsudvalget så, at det ville stille en række spørgsmål til naalakkersuisut for at afklare fakta i sagen.
Det er på baggrund af de svar, udvalget har fået, at beretningen er blevet til.
LÆS OGSÅ IA om stenbidersagen: Revisionsudvalgets undersøgelse er vigtigere
På vegne af udvalget skriver formand Erik Jensen (S) blandt andet:
- Udvalget påtaler skarpt, at Formanden ikke har underrettet Naalakkersuisut om habilitetsovervejelserne før behandlingen af kvoteforhøjelsen.
- Udvalget finder det endvidere kritisabelt, at der tilsyneladende ikke før Naalakkersuisuts behandling af kvoteforslaget har været foretaget en vurdering af, om medlemmer af Naalakkersuisut måtte være inhabile.
Makrelkvotetildelingen i 2015 udviklede sig til en større sag, som endte med et afværget mistillidsvotum mod daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse. Han var medejer til fiskeriselskabet KNT ApS, da selskabet sendte en ansøgning til makrelfiskeriet, der fik en kvote på 4.285 tons.
Karl-Kristian Kruse havde erklæret sig inhabil før selve tildelingen. En undersøgelse fra Deloitte konkluderede, at tildelingen var kørt efter bogen, men også at naalakkersuisoq burde have erklæret sig inhabil tidligere i processen.
Kilde: KNR
- Udvalget påtaler skarpt og henleder særligt Inatsisartuts opmærksomhed på, at Formanden for Naalakkersuisut ikke, i denne sag, har været opmærksom på habilitetsspørgsmålet.
Kritikken skal ses i forlængelse af en tidligere sag, hvor makrelkvoten var i fokus. Her blev det konstateret, at Naalakkersuisut skulle styrke opmærksomheden omkring habilitetsspørgsmål, påpeger udvalget.
Du kan læse hele beretningen her.
Revisionsudvalget dømmer ikke
Udvalget træffer dog hverken afgørelser eller fælder dom i sager. Det tager heller ikke stilling til, hvorvidt Kim Kielsen var inhabil eller ej.
Det er Inatsisartut, der skal afgøre, hvorvidt kritisable forhold, som udvalget har påpeget, skal have konsekvenser. Beretningen er nu givet videre til Inatsisartut, oplyser Revisionsudvalget.
LÆS OGSÅ Advokatfirma vurderer: Kielsen var ikke inhabil i stenbider-sag
Udvalget er ikke det eneste organ, der har set nærmere på sagen. Det har også det danske advokatfirma Poul Schmidt, som Kielsen selv havde hyret til at undersøge forløbet.
Her hed konklusionen, at formanden ikke havde handlet i strid med reglerne om inhabilitet.
Advokatfirmaet vurderede dog, at Kielsen burde have underrettet Naalakkersuisut om, at han potentielt var inhabil i sagen, inden han deltog i mødet, hvor kvoten blev hævet.