IA om stenbidersagen: Revisionsudvalgets undersøgelse er vigtigere

Revisionsudvalget har stadig ikke afleveret en redegørelse for, om Kim Kielsen var inhabil, da han var med til at forhøje stenbiderkvoten.
Múte B. Egede påpeger, at det er Kim Kielsen, der selv har bestilt advokatfirmaets Poul Schmiths vurdering vurdering. Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
24. juli 2020 14:49

Kim Kielsen handlede ikke i strid med reglerne om inhabilitet, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde udlejet sin båd til en fisker.

Det konkludere Advokatfirmaet Poul Schmith i går. 

Men det er undersøgelsen fra Inatsisartuts revisionsudvalg, der i sidste ende vil vægte mest.

Det mener formand for Inuit Ataqatigiit, Múte B. Egede - og Revisionsudvalgets afgørelse er ikke klar endnu.

- For os er det vigtigste, at Inatsisartuts revisionsudvalg kommer med en udmelding om deres undersøgelse. Derefter kan Inatsisartut tage en beslutning om, hvordan og hvorledes sagen hænger sammen - og om Kim Kielsen politisk og forvaltningsretligt set har været inhabil i den her sag, siger Múte B. Egede.

LÆS OGSÅ Revisionsudvalg går ind i stenbider-sag

Sagen begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede spotlightet over på den. 

Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

12. maj besluttede Naalakkersuisut nemlig at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

Spørgsmål hænger stadig

Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider. 

Da kritikken begyndte at vælte ned over Kielsen, sendte formanden for Naalakkersuisut selv sagen til vurdering hos advokatfirmaet Poul Schmith.

Og advokatfirmaets afgørelse var altså klar i går. Múte B. Egede påpeger dog, at det er Kim Kielsen, der selv har bestilt vurderingen.

LÆS OGSÅ Advokatfirma vurderer: Kielsen var ikke inhabil i stenbider-sag

Han bemærker også, at Kim Kielsen ikke helt slipper i den: Ifølge vurderingen burde Kielsen have underrettet Naalakkersuisut om, at han potentielt var inhabil i sagen, inden han deltog i mødet 12. maj

For ifølge vurderingen er advokaten er usikker på, hvor meget Kielsen selv forventede at få ud af kvoteforhøjelsen, da han var med til at forhøje kvoten. 

- Min vurdering er behæftet med den usikkerhed, bemærkes der i vurderingen.

LÆS OGSÅ Eksperter vurderer: Kielsen var inhabil, da stenbiderkvoten blev forhøjet

Og det betyder, at nogle spørgsmål stadig bliver hængende, mener Múte B. Egede.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen. Det er endnu ikke lykkedes.