Kiista er meget utryg ved IAs lufthavnsplaner

Kommune Kujalleq giver ikke meget for Inuit Ataqatigiit alternative lufthavnspakke, som oppositionspartiet fremlagde torsdag.
Foto © : Kommune Kujalleq
Skrevet af Jonas Fievé
14. september 2018 08:44

Forslaget lægger nemlig op til, at man først skal gå videre med lufthavnen i Qaqortoq, når der er lavet nogle flere undersøgelser af placeringen.

Men det kan ikke gå hurtigt nok med at få bygget en lufthavn i den sydgrønlandske by, lyder det fra borgmester Kiista P. Isaksen (S).

Hun henviser netop til et seminar om erhvervsudvikling, som handler om, hvordan man kan udvikle kommunen.

- Vi står i en meget vanskelig situation. Blandt andet viste tallene, der kom frem i de sidste dages seminar, at hvis det går, som det gør nu, så vil der være 1000 færre borgere indenfor 10-12 år, siger Kiista P. Isaksen.

LÆS OGSÅ Palle Jerimiassen ryster på hoved af IAs forslag

Hvis det står til IA, skal lufthavnspakken gennemføres i etaper, og det vil så betyde, at man starter med at forlænge landingsbanen i Nuuk, før men går videre med den nye landingsbane i Ilulissat.

Men borgmesteren i Kommune Kujalleq mener, at det efterlader dem i usikkerhed om, hvad der kommer til at ske med lufthavnen i Qaqortoq

- Inuit Ataqatigiit vil have, at vi bliver den sidste, hvor Nuuk bliver prioriteret. Der er heller ikke lagt en plan for, hvornår vi kan regne med den (lufthavnen, red.). Det bliver heller ikke nævnt, hvor lang den skal være, og det er jeg meget utryg ved, siger hun.

LÆS OGSÅ IA vil starte med Nuuk og undersøge Qaqortoq

Men før IA er klar til at stemme for lufthavnen i Qaqortoq, skal der foretages yderligere undersøgelser, da Sara Olsvig torsdag slog fast, at en regularitet på 80 procent ikke er nok for Inuit Ataqatigiit.

Den udmelding forstår Kiista P. Isaksen dog ikke, da hun slår fast, at der allerede er lavet de nødvendige undersøgelser.

- Der er lavet undersøgelser, og jeg vurderer, at eksperternes anbefalinger er troværdige. Jeg synes også, at vi har et troværdigt grundlag, blandt andet konsekvensberegninger, (for at forsvare, red.), at man gerne vil forbedre vores vilkår, efter mange års stagnation, siger borgmester i Kommune Kujalleq.

LÆS OGSÅ Erhvervsinvesteringer skal sikre succes med lufthavnene