Palle JerimiassenFoto: Laura Aggernæs/KNR

Palle Jerimiassen ryster på hoved af IAs forslag

Inuit Ataqatigiits forslag til en lufthavnspakke vækker hovedrysten i Avannaata Kommunia.

Lufthavnspakken skal bygges i etaper, og man skal starte med at bygge en længere landingsbane i Nuuk. Det mener Inuit Ataqatigiit, der her til formiddag præsenterede et nyt udspil til de nye lufthavne.

Men borgmester i Avannaata Kommunia har ikke meget tilovers for forslaget om, at man skal vente med bygge den nye lufthavn i Ilulissat.

LÆS OGSÅ IA vil starte med Nuuk og undersøge Qaqortoq

Ifølge Palle Jerimiassen er IAs forslag kun til gavn for Nuuk, og han mener derfor, at det ikke kan gå hurtigt nok med at begynde byggeriet af alle de tre lufthavne.

- Det er nu, vi skal handle, det er nu, at der skal ske noget, da investorerne er klar til investere i hoteller. Det er nu, vi skal handle, hvis vi skal forbedre økonomien i Grønland. Vi skal ikke vente i 10 til 15 år, siger Palle Jerimiassen

Han giver ikke meget for argumentet om, at man ved at bygge lufthavnene enkeltvis kan undgå en overophedning af byggebranchen.

Selvom der i dag er mangel på arbejdskraft, så slår borgmesteren fast, at der alligevel skal hentes arbejdskraft udefra til at bygge lufthavnene.

- Vi vil gerne bruge lokal arbejdskraft, men vi må også erkende, at situationen er en helt anden nu. Vi mangler arbejdskraft, så vi bliver nødt til at importere arbejdskraft for at få bygget lufthavnene, siger han.

Ifølge Inuit Ataqatigiit skal lufthavnen i Ilulissat i første omgang ikke forlænges til 2200 meter, som Naalakkersuisut ellers havde planer om.

LÆS OGSÅ Erhvervsinvesteringer skal sikre succes med lufthavnene

Selvom IA lægger op til, at landingsbanen skal placeres, så den i fremtiden kan udvides, så er borgmester i Avannaata Kommunia ikke tilfreds med udsigten til mindre end 2200 meter.

- Hvad skal vi med en kortere bane. Det giver ikke mening at udvide lufthavnen til 1200, 1500 eller 1600 meter, så det kun er Dash 8-flyvere og nogle meget små fly, som kan lande, så det vil ikke fremme turismen, siger Palle Jerimiassen.

Udspillet indeholder også, at Kangerlussuaq skal bevares som lufthavn og Qaqortoq stadig skal have en lufthavn, men at forholdene skal undersøges nærmere, så man kan sikre bedre regularitet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt