Ekspert: Erhvervsinvesteringer skal sikre succes med lufthavnene

Pengene til vækstfonden og Greenland Ventures er nødvendige og en naturlig afledning af lufthavnsplanerne, mener luftfartsanalytiker

Aftalen om danske investeringer i lufthavnsprojektet indeholder også 220 millioner kroner til Greenland Ventures og Vækstfonden, men andet ville heller ikke give mening.

-  Det synes jeg er meget vigtigt. Det er ikke noget bare at bygge en lufthavn, siger luftfartsanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Hvis man ikke skal stå med økonomiske problemer, når lufthavnene er bygget, kræver det investeringer, der tiltrækker flere passagerer, forklarer Jacob Pedersen.

- Det her handler jo ikke bare om, at man skal bygge nogle lufthavne, og så regne med at alt bliver godt. Det her handler om, at man også skal forsøge at sikre, at der bliver et passagergrundlag i de lufthavne, så det ikke per definition bliver en underskudsforretning, man laver, men at man rent faktisk kan være med til at udbygge erhverv og turisme i Grønland. Dermed kan man gøre den udbygning, man er i gang med af infrastrukturen til en succes, siger han.

LÆS OGSÅ Koalitionspartnere støtter dansk håndsrækning

En af dem der skal være med til at bruge pengene, hvis aftalen godkendes i Inatsisartut, er Karsten Høy, CEO for Greenland Venture. Han deler analytikerens iagttagelser af, at det kræver mere end lufthavne at skabe vækst i landet.

- Det vi kan medvirke til, det er, at der bliver plads til flere turister. Det er klart, det hjælper ikke, at man bare laver et kæmpe rør ind til landet, hvor rigtigt mange mennesker kan komme ind, siger Karsten Høy.

Det vil ifølge Karsten Høy betyde en flaskehals, hvor man vil stå overfor mangel på sengepladser, servicemedarbejdere, restauranter til at bespise folk og turoperatører til at opfylde de behov tilrejsende turister og erhvervsfolk har.

Luftfarsanalytikeren vil ikke tage stilling til beløbets størrelse, men mener, at 220 millioner er en god start.

- Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det er bedre end ingenting. Der kan være behov for nye hoteller og den slags nogle steder, hvor man gerne vil trække flere erhvervsfolk eller turister til. Det kan blive første del af vigtige investeringer i Grønland. Om det fuldt ud kan dække, det er jeg ikke den rigtige at spørge om, siger Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Vi er stemplet som tiggere

LÆS OGSÅ Se Kielsen og Løkkes pressemøde her

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt