Demonstranter: Vi er stemplet som tiggere

- Vores land er blevet solgt og vi er stemplet som tiggere, lød det mandag fra vrede demonstranter i Nuuk. Under højlydte råb protesterede omkring 100 demonstranter mod mandagens aftale om dansk medfinansiering af lufthavnspakken.

Budskabet var klart fra demonstraterne, der var mødt op for at give deres mening til kende ved Hans Egedes hus i Nuuk.

Aftalen om danske penge til nye grønlandske lufthavne er ikke velkommen.

Partii Naleraq havde indkaldt til demonstrationen kort tid før formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen skulle underskrive aftalen om et dansk bidrag til finansiering af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Men demonstranterne mener ikke, at Kim Kielsen kan tillade sig, at indgå sådan en aftale. - Det er ikke acceptabelt, at du vender landet ryggen lød råbene til Kim Kielsen ud over kolonihavnen.

Vi bliver stemplet som tiggere

En af demonstranterne, Markus Elias Olsen fra Siumut forklarer utilfredsheden sådan her:

- Hvorfor skal vi altid stå i gæld til Danmark, hvorfor skal vi gå tiggergang. Vi er ikke tiggere. Vores land bliver solgt og vi bliver stemplet som tiggere. Det kan jeg ikke acceptere.

Der kom dog ingen reaktion fra lederne i Hans Egedes hus. Her forløb det efter planen. Der blev afholdt pressemøde og underskrevet en aftale. Og det affødte en reaktion, da radiosignalet, der blev streamet på flere mobiltelefoner afslørede, at aftalen blev underskrevet.

LÆS OGSÅ Nu starter forhandlingerne om betingelserne for dansk hjælp

Vi skal hverken have penge eller lufthavne

Aftalen har en samlet værdi på 1,6 milliarder kroner til de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat og til erhvervsudvikling.

Men det store beløb til udvikling i Grønland kunne ikke omvende de demonstranter KNR mødte ved demonstrationen. Her er det inatsisartutmedlem for Partii Naleraq Emmanuel Nuko.

- Vi fra Partii Naleraq er meget imod, at vi skal have nye store lufthavne. Vi og vores medborgere skal eje vores eget land, det er den måde, vi skaber fremskridt. 

LÆS OGSÅ Finansudvalg anklager Kielsen for manglende respekt

Efter omkring halvanden time kom Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen ud fra pressemødet og blev her mødt med buhråb og slagord fra Demonstranterne.

Tager afstand fra respektløs tone

De to ledere spadserede nogle hundrede meter med demonstranter, pressefolk og andre nysgerrige i hælene inden de to satte sig i en bil og forlod området.
Demokraternes formand Niels Thomsen har i en pressemeddelelse udtrykt skuffelse over tonen fra demonstranterne. Han kalder tonen for nedladende og at den stiller landet i et dårligt lys.

Også på facebook har flere brugere taget afstand fra tonen i demonstrationen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt