Kritiske lokalformænd: Kielsen har været for fraværende

Seks af Siumuts lokalafdelinger ønsker en ny formand. KNR har talt med tre af dem, og de efterlyser en synlig Kim Kielsen.
De kritiske lokalafdelinger savner en tydelig og nærværende formand i Siumut. Foto © : KNR
28. august 2019 06:21

Den sidste tids uro i Siumut kulminerede mandag, da resultatet af en høring af lokalafdelingernes tillid til Kim Kielsen som formand blev offentliggjort af parties hovedbestyrelse. 

Ud af 40 lokalafdelinger bakkede 34 op om, at Kim Kielsen fortsat skal være i front for partiet. 

21 lokalafdelinger svarede ikke på høringen. 

Luften er sevet ud 

En af de kritiske lokalafdelinger er Siumut Kangerlussuaq. 

Knud Olsen, formand for Siumuts lokalafdeling i Kangerlussuaq, siger, at Kim Kielsen lagde ud som en energisk og stærk leder, da han erstattede Aleqa Hammond som formand i partiet tilbage i 2014.

Men siden er luften sevet ud. 

- Han er ikke så synlig som formand, og hans evner til at samle er meget begrænset. Det virker til, at han er træt eller har af andre grunde til ikke har været så synlig mere, og det gør, at han ikke kan dæmme op for oprør inde i partiet, siger Knud Olsen. 

LÆS OGSÅ Kielsen-kritikere efter afgørelse: For tidligt at sige hvad vi nu skal gøre

Også Arnaaraq Batseba Karlsen, formand for lokalafdelingen i Itilleq, savner en synlig formand. 

- Det kan mærkes, at der er brug for en mere livlig, synlig, opmuntrende og stærkere formand, siger Arnaaraq Batseba Karlsen. 

Fakta

- Der er 61 lokale Siumut-afdelinger. 

- Ifølge næstformand Karl Kristian Kruse har det ikke været muligt at komme i kontakt med ni afdelinger inden fristens udløb.

- 12 afdelinger, der er blevet kontaktet, nåede ikke at vende tilbage med høringssvar inden deadline. 

- 40 afdelinger besvarede høringen. 

- Ud af dem har seks udtrykt mistillid til formanden. 34 er ikke enige i mistillidserklæringen til formanden.

Heller ikke lokalafdelingen i Sisimiut ønsker, at Kim Kielsen fortsætter som formand for partiet. Men det er ikke kun en fraværende Kim Kielsen, der har været problemet ifølge lokalformanden, Dorthea Isaksen. 

Hun tilføjer, at der også var utilfredshed over den førte politik.

- Den politiske kurs går forbi Siumuts politik, blandt andet indenfor kvoter, siger Dorthea Isaksen.

Bred opbakning 

De tre formænd ved godt, at de sammen med Upernavik, Niaqornaarsuk og Ittoqqortoormiit, danner et mindretal af lokalafdelinger, der gerne ser Kim Kielsen træde tilbage. 

Og det respekterer de alle tre. 

Men Dorthea Isaksen, lokalformand i Sisimiut, bemærker, at der følger nogle krav sammen med den foreløbige opbakning til, at Kim Kielsen kan blive som formand.

Og det er krav, der skal tages alvorligt, mener Itilleqs formand, Arnaaraq Batseba Karlsen.

LÆS OGSÅ Lokalafdelinger har talt: Kim Kielsen bliver siddende som formand

- Hvis han vil fortsætte med at være formand, ønsker jeg, at han skal være mere synlig og involvere sig mere, siger hun.

De syv kritikere af Kim Kielsen:
Anders Olsen, Nikkulaat Jeremiassen, Henrik Fleischer, Erik Jensen, Laura Táunâjik, Jens Danielsen og Hermann Berthelsen.

Balladen i Siumut begyndte i midten af august, da seks ud af 10 medlemmer af partiet i Inatsisartut meldte ud, at Kim Kielsen bør træde tilbage som formand for partiet. Også naalakkersuisoq Erik Jensen skrev under på det åbne brev, som blev sendt ud til medierne. 

Kritikken lød, at Kim Kielsen ikke fulgte Siumuts valgløfter og politik på flere punkter - blandt andet i forhold til fiskekvoter og kvoter på narhvaler. Ifølge meddelelsen udviser Kielsen en respektløs opførsel, og han lytter ikke. 

Og det åbne brev gør stadig indtryk på Dorthea Isaksen. 

- Vi ønsker, at det her baner vejen for et bedre internt samarbejde. Vi kan selvfølgelig ikke bare vende det blinde øje til brevet fra seks medlemmer af Inatsisartut, siger Dorthea Isaksen.

Vil gerne høre fra Kielsen selv 

Isak Olsen håber, at Kim Kielsen genfinder energien, men han er ikke imponeret over forløbet indtil videre.

- Kim har ikke ladet høre fra sig, selvom høringen er overstået. Vi har ikke hørt, hvordan han reagerer. Det er generende, at vi kun har hørt hovedbestyrelsens meddelelse, siger Knud Olsen.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Kim Kielsen siden mandag, men han er ikke vendt tilbage. Han er nemlig ude at rejse.  

LÆS OGSÅ Skal Kim Kielsen fortsat være formand for Siumut?

Hvad de syv Siumut-medlemmer, der sendte det åbne brev, nu vil gøre, ved de endnu ikke. 

- Vi har selvfølgelig fået hovedbestyrelsens meddelelse, og den første opgave for os syv, der har underskrevet, bliver at holde møde om meddelelsen så hurtigt som muligt, fortæller talsmanden for kritikerne, Anders Olsen.

Han kan ikke sige mere om det videre forløb på nuværende tidspunkt:

- Jeg mener, at det er for tidligt at sige, hvad vi gør nu. Det må vi tage med til næste interview, sagde han mandag.