Kielsen-kritikere efter afgørelse: For tidligt at sige hvad vi nu skal gøre

Talsmanden for de utilfredse medlemmer af Siumut oplyser, at gruppen af kritikere skal mødes for at diskutere baglandets opbakning til Kim Kielsen.
Anders Olsen er talsmand for seks medlemmer af Inatsisartut og et medlem af Naalakkersuisut, som ønsker at Kim Kielsen går af som formand for Siumut. Foto © : KNR
27. august 2019 06:45

Kim Kielsen bliver siddende som formand for Siumut. Og dermed sidder syv kritikere af formanden nu tilbage og er ramt af en kold skulder fra partiets lokale afdelinger. 

Det er nemlig de lokale afdelinger, der stadig solidt bakker Kielsen op som formand og dermed sikrer, at han kan blive siddende for bordenden.

Fakta

- Der er 61 lokale Siumut-afdelinger. 

- Ifølge næstformand Karl Kristian Kruse har det ikke været muligt at komme i kontakt med ni afdelinger inden fristens udløb.

- 12 afdelinger, der er blevet kontaktet, nåede ikke at vende tilbage med høringssvar inden deadline. 

- 40 afdelinger besvarede høringen. 

- Ud af dem har seks udtrykt mistillid til formanden. 34 er ikke enige i mistillidserklæringen til formanden.

Derfor skal de syv kritikere, som består af seks af Siumuts medlemmer af Inatsisartut og et medlem af Naalakkersuisut, nu finde ud af, hvad de nu vil gøre.

- Vi har selvfølgelig fået hovedbestyrelsens meddelelse, og den første opgave for os syv, der har underskrevet, bliver at holde møde om meddelelsen så hurtigt som muligt, fortæller talsmanden for kritikerne, Anders Olsen.

Han kan ikke sige mere om det videre forløb på nuværende tidspunkt:

- Jeg mener, at det er for tidligt at sige, hvad vi gør nu. Det må vi tage med til næste interview.

Karl Kristian Kruse: Vi skal respektere høringen

I starten af august brød en åben konflikt ud i Siumut. De syv modstandere af Kim Kielsen sendte en pressemeddelelse ud, hvor de blandt andet skrev:

"Siumut har i den seneste længere periode stået i en meget svær situation. Formanden har udvist en respektløs opførsel overfor Inatsisartut-medlemmer og ikke mindst vælgerne, da han ikke har vilje til at lytte. Det er ikke holdbart."

LÆS OGSÅ Lokalafdelinger har talt: Kim Kielsen bliver siddende som formand

Efter at de syv kritikere har luftet deres utilfredshed offentligt, affødte det en høring blandt Siumuts lokalafdelinger, om hvorvidt de havde tillid til Kielsen som formand.

40 ud af 61 lokalafdelinger har svaret i høringen, og 34 afdelinger bakker op om Kielsen.

Hans formandsskab generer ikke, men der savnes mere synlighed overfor samfundet, siger Karl Kristian Kruse

Meldingen fra partiets næstformand Karl Kristian Kruse er, at opbakningen til Kielsen fra lokalafdelingerne skal respekteres:

- Jeg synes, at vi alle er forpligtiget til at respektere høringerne af lokalafdelingerne, siger Karl Kristian Kruse.

Ifølge næstformanden vil man nu prøve at finde et kompromis med kritikerne:

- Fangst, fiskeri, erhverv med videre var grundene til mistilliden. Og jeg mener, at det forpligtiger os i en større diskussion mellem os i hovedbestyrelsen, Inatsisartut og vores naalakkersuisut. Den vej vil være mest betryggende for os alle, siger Karl Kristian Kruse.

Afdelinger: Kielsen bør være mere åben

Der var dog også kritiske røster fra baglandet. Selvom de ikke ønsker formanden udskiftet, så bør han være mere åben om, hvad der foregår i selvstyretårnet:

LÆS OGSÅ Kielsen-kritikere: Vi har stadig ikke tillid til ham

- Hans formandsskab generer ikke, men der savnes mere synlighed overfor samfundet, og der ønskes større klarhed over det politiske arbejde. Det vil vi i hovedbestyrelsen give videre, og at vores formand nok skal opfylde det ønske, siger Karl Kristian Kruse.

De syv kritikere:
Anders Olsen, Nikkulaat Jeremiassen, Henrik Fleischer, Erik Jensen, Laura Táunâjik, Jens Danielsen og Hermann Berthelsen.

Karl Kristian Kruse vil ikke forholde sig til, om sagen kan få politiske konsekvenser for nogle af kritikerne af Kielsen.

Blandt dem er prominente navne som medlem af naalakkersuisut Erik Jensen og Siumuts formand for Finans- og Skatteudvalget, Hermann Berthelsen.

KNR arbejder på at få en kommentar fra Kim Kielsen.