Lokalafdelinger har talt: Kim Kielsen bliver siddende som formand

Kim Kielsen bliver siddende som formand for Siumut. Det siger partiets næstformand.
Næstformand Karl Kristian Kruse (til højre) i pressemøde efter møde i partitoppen. Foto © : KNR
26. august 2019 12:34

Kim Kielsen fortsætter som formand for Siumut.

Det har Siumuts lokalafdelinger afgjort. De lokale afdelinger er nemlig blevet hørt i spørgsmålet om, hvorvidt Kielsen skal fortsætte som formand for partiet.

Fakta

Der er 61 lokale Siumut-afdelinger. 

Ifølge næstformand Karl Kristian Kruse har det ikke været muligt at komme i kontakt med ni afdelinger inden fristens udløb.

12 afdelinger, der er blevet kontaktet, nåede ikke at vende tilbage med høringssvar inden deadline. 

40 afdelinger besvarede høringen. 

Ud af dem har seks udtrykt mistillid til formanden. 34 er ikke enige i mistillidserklæringen til formanden. 

40 af de 60 lokalafdelinger har svaret - og ud af de 40 har 34 svaret, at de bakker op om Kielsen. Derfor bliver han ind til videre siddende som formand for Siumut. 

- 34 lokalafdelinger er uenige i, at formanden skal skiftes. Så der er ikke grundlag for en ekstraordinær generalforsamling, siger næstformand Karl Kristian Kruse efter mødet i partitoppen.

- Der er også budskaber om, at formanden skal være mere synlig i pressen om det politiske arbejde, siger Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Skæbnedag: Siumut mødes om Kielsens fremtid lige nu

Hvis der havde været et flertal i lokalafdelingerne mod Kielsen som formand, skulle der indkaldes til et ekstraordinært landsmøde, hvor en ny formand skulle vælges. 

Lokalafdelingerne skulle aflevere deres svar senest fredag i sidste uge, og her til formiddag mødtes Siumut-toppen så for at diskutere svarene.

Ingen anden formandskandidat

Balladen i Siumut begyndte i midten af august, da seks ud af 10 medlemmer af partiet i Inatsisartut meldte ud, at Kim Kielsen bør træde tilbage som formand for partiet. Også naalakkersuisoq Erik Jensen skrev under på brevet.

Udover Erik Jensen var brevet også underskrevet af formanden for finans- og skatteudvalget Hermann Berthelsen, Anders Olsen, Nikkulaat Jerimiassen, Henrik Fleischer, Laura Taunajik og Jens Danielsen.

Kritikken lød, at Kim Kielsen ikke fulgte Siumuts valgløfter og politik på flere punkter - blandt andet i forhold til fiskekvoter og kvoter på narhvaler.

LÆS OGSÅ Skal Kim Kielsen fortsat være formand for Siumut?

Siumuts hovedbestyrelse bakker op om Kim Kielsen som formand, men hvis et flertal af lokalafdelingerne ønsker det, så skal der indkaldes til en ekstraordinær general forsamling, hvor der kan vælges en ny formand.

Der er endnu ingen, der officielt har meldt sig som kandidat til formandsposten i Siumut.

Kim Kielsen har oplyst, at han ikke genopstiller som formand, når det er ordinær generalforsamling i Siumut i sommeren 2020.