Oprydning Kielsen glæder sig over at Danmark tager ansvar

Kim Kielsen er tilfreds med, at Danmark viser ansvar og afsætter penge til oprydningen af flere af de gamle amerikanske baser i Grønland.
Underskrivelse
Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen til rigsmødet på Christiansø. Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
14. juni 2017 16:44

Årets rigsmøde på Christiansø i Danmark har stået i oprydningen og miljøets tegn. Og her til formiddag sluttede mødet med underskrivelsen af en hensigtserklæring om, at der skal sættes gang i oprydningen af forladte amerikanske baser i Grønland.

Og det var en tilfreds Kim Kielsen, der i dag sammen med Statsminister Lars Løkke Rasmussen satte sin underskrift på en hensigtserklæring om oprydning af de gamle militærbaser.

- Jeg synes, at det er et meget positivt møde vi har haft i dag, siger formanden for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Danmark klar med 150 millioner til at rydde op efter USA

Ifølge hensigtserklæringen vil den danske stat over de næste fem år betale for oprydning af gamle amerikanske militæranlæg i Grønland.

Fra 2018 bliver der afsat 150 millioner kroner over fem år til oprydningen. Og Kim Kielsen er godt tilfreds med, at Danmark nu tager ansvaret for opryningen på sig.

LÆS OGSÅ Oprydningen i Grønnedal kan begynde snart

- Med hensyn til vores hensigtserklæring om oprydning, så synes jeg, at det er meget positivt, at vi er kommet frem til den løsning, siger han.

Naalakkersuisut og den danske regering forventer, at følge op på hensigtserklæringen med en bindende politisk aftale til efteråret i år. Og Statsminister Lars Løkke Rasmussen er også glad for hensigtserklæringen og den kommende aftale.

LÆS OGSÅ Vil stadig ikke placere ansvar for Camp Century

- Jeg håber naturligvis, at Regeringen kan få opbakning i Folketinget til den bevilling, som jeg nu har skitseret. Så vi kan få taget alvorligt hul på at få løst den her sag, siger han.

Selvom der endnu er et stykke vej, før oprydningen er fuldstændig aftalt og kan gå i gang, så kalder Kim Kielsen erklæringen for et vigtigt vidnesbyrd om, at Danmark er sit ansvar bevidst.

- I mange år er der ikke flyttet en eneste tønde i forbindelse med en oprydning. Men med 30 millioner om året i fem år viser Danmark, at man tager oprydningen alvorligt, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Grønland klager over Danmark til FN

I december sidste år kom den daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, med kontroversielle udtalelser for at få placeret et ansvar for oprydning af de gamle baser. Han truede blandt andet med udmeldelse af Rigsfællesskabet og med at fjerne amerikanerne fra Pituffik.

Men ifølge Kim Kielsen har den episode intet at gøre med den nye erklæring fra Danmark. Den kommende aftale om 150 millioner kroner til oprydning er frugten af mange års forhandlinger fra både ham selv og tidligere formænd for Naalakkersuisut, siger Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut trækker Vittus' FN-klage tilbage

- Oprydningen har været på den politiske dagsorden i mange år. Både Vittus Qujaukitsoq, jeg og alle andre nuværende og tidligere politikere her i landet har gang på gang forsøgt at få gang i oprydningen. Men først nu er løsningen sat i gang med dagens underskrifter, siger han.

LÆS OGSÅ Færingehavn gøres klar til oprydning

LÆS OGSÅ Ingen planer for oprydning af forurening ved Daneborg

LÆS OGSÅ Ingen konkrete planer for oprydning i Ikkatseq

LÆS OGSÅ Professor advarer imod Camp Century-oprydning