Ingen planer for oprydning af forurening ved Daneborg

Der er ikke umiddelbart planer om at rydde op i forureningerne på Siriuspatruljens hovedkvarter Daneborg, lyder det fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har ansvaret for miljøområdet og de fysiske rammer i Forsvaret, altså blandt andet baserne i Grønland.
Fra tårnet holder 'gnistholdet' dagligt radiokontakt med de øvrige slædehold Foto © : Walter Turnowsky/KNR
10. april 2017 06:41

I en ny rapport, som er udarbejdet af COWI for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, vurderer konsulentvirksomheden, at kilderne til forureningen er fjernet og at forureningen ikke udgør en risiko for mennesker, dyr eller miljø.

Og derfor er der altså ikke planer om at rydde op efter de seneste 66 års arbejde og de enkelte større uheld, der har været på militærstationen Daneborg i Nordøstgrønland skriver Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i en mail til KNR.

- I Danmark har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse den praksis, at såfremt forureninger ikke vurderes at udgøre nogen risiko, indledes ikke oprydning, men der holdes øje med forureningen for at sikre, at der ikke sker en eventuel spredning af forureningen. Samme praksis følger Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse for forureninger i Grønland, skriver de.

LÆS OGSÅ Rapport frikender forurening på Daneborg

Området omkring Daneborg ligger ved fjorden Young Sund og det er her forureningen langsomt siver hen fra de forurenede områder ved basen. Rapporten vurderer dog gentagende gange at mængderne af diesel fra de forurenede områder og tungmetaller fra affald fra dumpen er så små, at de ikke kan måles i fjorden. Og der er dermed ikke er risiko for miljøet, konkluderer rapporten.

LÆS OGSÅ Skal undersøge Siriuspatruljens forurening ved Daneborg

Miljødepartementet oplyser til KNR, at deres eksperter er i færd med at vurdere rapporten om forureningen. Og indtil vurderingen ligger klar vil Departementet vente med at tage stilling til Forsvarsministeriets Ejedemsstyrelses udmelding.