Foto: KNR

Naalakkersuisut trækker Vittus' FN-klage tilbage

Grønlands klage til FN over Danmark på brud på menneskerettigheder trækkes tilbage.

Artiklen er opdateret kl. 14.50 med yderligere oplysninger.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K Frederiksen trækker klagen over Danmark til FN tilbage.

I et brev til FN-rapportøren for rettigheder for oprindelige folk skriver Suka K. Frederiksen at Naalakkersuisut ser sig nødsaget til at trække klagerne tilbage på grund af unøjagtigheder.

Naalakkersuisut kan desuden ikke bakke op om de informationer, der indgår i klagematerialet og derfor beder Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender om at få trukket klagen tilbage.

LÆS OGSÅ Vittus gik enegang til FN

- På grund af opdagelsen af et antal unøjagtigheder og mangler i den meddelelse, der blev indsendt 6. april 2017 af den tidligere minister for erhverv, arbejdsmarked, handel, energi og udenrigsanliggender til FNs specialrapportører, anser den grønlandske regering det for nødvendigt at tilbagetrække den indsendte meddelelse, skriver Suka K. Frederiksen til FN.

 

 

Dermed er der kommet svar på de spekulationer, der er pågået dagen igennem, efter det stod klart, at tidligere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq havde handlet uden om det øvrige Naalakkersuisut og klaget over Danmark til tre instanser under FN.

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, blev ved dagens spørgetime i Inatsisartut spurgt ind til, om hele Naalakkersuisut stod bag klagen over Danmark til FN, hvilket han blankt afviste.

Kielsen: Qujaukitsoq havde intet mandat til at klage

Kielsen fortalte, at Qujaukitsoq havde handlet alene uden mandat fra regeringen, og at der således ikke var tale om en koordineret indsats fra Naalakkersuisut. Han oplyste også, at Suka K. Frederiksen arbejdede på en redegørelse om sagen, der skulle besvare spørgsmålet om, hvorvidt Naalakkersuisut har mulighed for at trække klagerne tilbage.

LÆS OGSÅ Grønland klager over Danmark til FN

Ifølge dokumentet trækker Naalakkersuisut officielt Qujaukitsoqs henvendelse til FNs specialrapportører tilbage.

Qujaukitsoq gjorde det tidligere i dag klart, at han ellers mente, at han havde sikret sit mandat i sagen.

- Det har jeg jo sikret mig, at der i Naalakkersuisut og efterfølgende også var opbakning fra udvalget(udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg, red.), siger Qujaukitsoq til KNR.

Var udvalget orienteret om, at du havde sendt klagen til FN?

- Som jeg sagde, så har brevet til den daværende udenrigsminister været behandlet, også i forhold til Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg helt tilbage i oktober, sagde Qujaukitsoq tidligere på dagen til KNR.

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt