KANUKOKA's fremtid er usikker

Alle de ansatte vil ikke flytte med KANUKOKA og kommunerne kører også uden om organisationen med nye samarbejdsaftaler. Fremtiden er usikker for den kommunale sammenslutning, og nu stiller KANUKOKAs egen formand spørgsmålet om, hvorvidt der stadigt er brug for KANUKOKA, som den er i dag
Palle Jerimiassen Foto © : Laura Aggernæs/KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
13. maj 2016 05:46

- Vi er nu i den situation, hvor der ikke er nogen af vores medarbejdere, der vil flytte med til Maniitsoq. Det gør udfordringen større, og vi er nødt til at tænke os godt om, med hensyn til KANUKOKA's fremtid, siger Palle Jerimiassen.

siger Palle Jerimiassen, som lufter ideen om at gøre KANUKOKA mindre. Han har set på situationen, og mener, at det er på tide, at tage diskussionen om, hvorvidt der er fortsat er brug for en stor sammenslutning som det nuværende KANUKOKA.

Ansvarsområder til andre

Og hvis KANUKOKA bliver mindre forestiller han sig, at nogle af organisationens ansvarsområder bliver delt ud til andre enheder.

- Vi har et politisk koordinationsudvalg, som arbejder med tingene nu. Og det kan godt være, at det politiske samarbejdsorgan, som vi arbejder med i koordinationsudvalget, kan overtage nogle af de opgaver, som KANUKOKA kører med, siger Palle Jerimiassen.

siger Palle Jerimiassen, der henviser til det koordinationsudvalg, som har Naalakkersuisut, de fire kommuner og KANUKOKA som medlemmer.

KANUKOKA's hovedpine begyndte, da Kommuneqarfik Sermersooq meldte sig selv, og deres penge, ud af foreningen.

Læs også Kanukoka på alvorlig slankekur

Læs også Maniitsoq opfylder alle krav

Det betød, at der blev færre ansatte. Derudover besluttede de tilbageværende kommuner, at deres sammenslutning ikke skulle holde til i Nuuk. I stedet faldt valget på Maniitsoq.

De resterende seks ansatte vil dog ikke være med til flytningen. Derfor er opgaven enorm.

- Vi er nødt til at starte helt fra bunden af, med hensyn til KANUKOKA's administration. Og det vi mister jo flere års viden og flere års opbygning af netværk, lyder det fra Palle Jerimiassen.

Aftale uden om KANUKOKA

Desuden har Qeqqata Kommunia og Kommune Kujalleq fornyligt indgået en samarbejdsaftale. En aftale de har lavet uden om KANUKOKA, som ellers traditionelt har varetaget den slags.

Læs også Erfaringsdeling skal styrke Kujalleq og Qeqqata

Derfor stiller KANUKOKA’s formand, Palle Jerimiassen, spørgsmål ved om organisationen, som den er i dag, er berettiget.

- Vi rådgiver kommunerne ved at bruge specialkonsulenter, men den konsulenttjeneste, vi har nu, er jo ved at være et forældet organ, da kommunerne nu selv kan løfte flere af de opgaver, som vi udfører for dem nu, siger formand for KANUKOKA, Palle Jerimiassen.

KANUKOKA's bestyrelse holdt møde i går, onsdag, hvor dets fremtid blev diskuteret.

Men der blev ikke truffet en beslutning i denne omgang, da kommunerne skal have tid til at tænke over situationen, siger Palle Jerimiassen.