UD AF NUUK KANUKOKA-direktør: Strukturreformen er aldrig kommet i gang

Strukturreformen står stille - den er faktisk aldrig rigtig kommet i gang efter kommunesammenlægningen for otte år siden. Det mener direktør i KANUKOKA, Hans-Peder Barlach, og han støttes af sin forgænger Martha Labansen.
22. februar 2016 17:49

I sidste uge skabte borgmestrene for Qaasuitsup, Kujalleq og Qeqqata stor debat, da de med rapporten "En ligeværdig fremtid" foreslog udflytning af 600 arbejdspladser fra Nuuk til kysten.

I rapporten opfordrer borgmestrene også Naalakkersuisut til at sætte gang i strukturreformen igen - kommunerne skal altså overtage flere opgaver fra Selvstyret. Det forslag er helt på sin plads, mener tidligere direktør i KANUKOKA, Martha Labansen.

Læs også Kommunalforsker: Udflytning kan få stor betydning for kommunerne

- Jeg synes, det er meget forståeligt, at man politisk er utålmodig efter at få realiseret de tanker, der ligger bag sammenlægningen af kommunerne, siger Martha Labansen, direktør i KANUKOKA gennem 14 år og medlem af strukturudvalget, der i 2005 udgav betænkningen, der ligger til grund for strukturreformen her i landet, der mundede ud i sammenlægningen af kommunerne i 2009.

Nuværende direktør i KANUKOKA, Hans-Peder Barlach Christensen var også medlem af strukturudvalget i sin egenskab af kommunaldirektør i Aasiaat.

Læs også Kielsen giver udflytningsforslag en kold skulder

Han er enig med Martha Labansen, idet han mener, at kommunesammenlægningen ikke er blevet fulgt op af de nødvendige ændringer i lovgivningen, der skal sikre de forandringer og effektiviseringer, som strukturreformen sigtede mod.

- Lidt firkantet sagt, så er det tidligere Ittoqqortormiut Kommune, der afgør rammerne for, hvad de store kommuner kan i dag, siger Hans-Peder Barlach Christensen.

Læs også Skeptiske fagforeninger

Ifølge Hans-Peder Barlach Christensen er overdragelsen af handicapområdet den eneste væsentlige af opgave, der er flyttet over til kommunerne siden sammenlægningen, og han udlægger situationen således:

- Der har været koncentration om at få de nye kommuner op at køre administrativt og organisatorisk, men parallelt med det har man ikke forberedt overførslen af opgaver, og det er der, hvor vi står i dag, siger Hans-Peder Barlach Christensen.

Læs også NUUK Demokraterne og Atassut afviser udflytningsforslag